Şadok yediniz mi?
Daha çok greyfurta benzeyen ve halk arasında ağaç kavunu olarak bilinen şadok, Alanya'lı üreticiler tarafından ilgi görmeye başladı. Şadok, tüketiciler tarafından bilinmediği için üreticiler bu meyveye pazar bulmakta zorluk çekiyor. Alanya'nın Hocalar Mahallesi'nde bulunan muz bahçesinde 100 civarında şadok ağacı yetiştiren Faruk Özçelik, "Ben eskiden beri şadok meyvesini bilir ve alıyordum. Büyük marketlerde tanesi 10-15 lira. Kendi bahçemde yetiştirmeye karar verdim ve 100 civarında ağacım oldu. Fidanların dikiminden sonra 2-3 yıl içinde meyve vermeye başlıyor. Şadok bir turunçgil meyvesi ve raf ömrü çok uzun. Portakal ve greygurta alternatif olabilir. Çok kalın kabuklu ve faydalı bir meyve. 
KİMSE BİLMİYOR
Şadok meyvesini yerli halkımız bilmiyor. Kime versem, göstersem önce greyfurt sanıyor ancak nasıl yenildiğini bilmiyor. Bir çok insanımız yeni görüyor. Hal ve manavda satılmıyor. vatandaş bilmediğinden gidip almıyor. Yabancı vatandaşlar daha iyi biliyor ve büyük marketlerden tane ile satın alıyorlar. Şadok, narenciyeye alternatif olarak üretilebilir. Bunun için Ziraat Odası, Tarım İlçe Müdürlüğü ve diğer üretici birlikleri tarafından tanıtımının yapılarak üretici ile tüketicininbilinçlendirilmesi gerekiyor" dedi.
ŞADOK FAYDALARI
* Tatlı ve ekşi meyveli çeşitleri vardır. Hesperidin isimli bir glikozit içerirve bu madde P vitamini etkisi göstererek kılcal damarları güçlendirir.
* Safrayı giderir, safradan kaynaklanan kusmayı önler. Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser, mide ve kalbi güçlendirir, kalp çarpıntısını giderir, sıtmaya iyi gelir. Ağaç kavununu ya da yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır.
* Çiçeği açılmadan toplanır, 5 gün su içerisine bırakılır ve acılığı gidene kadar her gün suyu değiştirilir, sonra balla karıştırılarak marmelat yapılır, kış mevsiminde soğuk algınlığında, bronşit hastalığında, nefes darlığında bu karışımdan bir miktar yenirse şifalı gelir.
* Yaprakları hazmı kolaylaştırır, nefesi rahatlatır. Yaprağı ezilerek suyu balla karıştırılıp günde üç kez birer çorba kaşığı yenirse mesane iltihabına iyi gelir.
* Çekirdekleri ezilip aç karnına su ile içilirse bağırsak kurtlarını düşürür. Çekirdeğinin kabuğu dövülüp akrep sokan yere konursa şifalı gelir. Çekirdeklerinin külü diş diplerine ve ödemlere sürülürse faydalı gelir.
* Kabuğu çiğnenirse ağız kokusunu giderir. Kabuğunun suyu ile yaralar pansuman yapılırsa şifalı gelir. Yılan sokmada suyunu içmek iyi gelir. Kabuğu hazmı kolaylaştırır.
* Kurutulmuş meyveler güveleri kaçırmak için elbise arasına konulmaktadır. Yine, meyve kabuğu sirke içinde bir müddet bırakılıp sonra çamaşırlar içine bırakılırsa, güvenin zarar vermesini önler.
* Kabuklarının küllerinden merhem yapılıp sürüldüğünde varisi geçirir, külü cüzzam yaralarına sürülürse iyi gelir. 5 gram kuru meyve kabuğu dövülüp bir bardak su ile içildiğinde mide sancısını geçirir. Yelleri giderir.
* Soğuktan ağrıyan dişlerin üzerine konduğunda ağrıyı dindirir. Çiçeğini koklamak dimağı kuvvetlendirir. Şehveti ve erkekliği artırır. Dahilen kullanılan günlük yaprak miktarı 40 gramı geçmemelidir" dedi.
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner77

banner87

Yücel kentsel dönüşümü anlatacak
Cumhuriyet Mahallesi'nde uygulanacak kentsel dönüşüm öncesi Başkan Yücel, 23 Ocak'ta mahalle...

Haberi Oku