FLAŞ HABER
Sağlık:
'Zeki nesiller için iyotlu tuz kullanın'

 

Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: "İyot yetersizliğine bağlı hastalıklarda özellikle doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar risk altındadır. Bebek ve çocuklarda; büyüme ve gelişme geriliğine, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olmasına neden olur. İyot yetersizliği gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artışa neden olduğu gibi  çocukluk ve gençlikte guatr, öğrenme yetersizliği, fiziksel gelişim bozukluğu, yetişkinlerde ise guatr ve tiroit kanseri riskinde artışa neden olmaktadır.
İyot eksikliği önlenebilir zeka geriliğinin önde gelen nedenlerinden biri olup,  kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz etkilemektedir. İyot yetersizliği önemli bir halk sağlığı sorunu , Türkiye’de iyot yetersizliğinin toplum üzerine olan etkilerinin önlenmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı ve UNICEF iş birliğinde 1994 yılından bu yana “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması  Programı” yürütülmektedir. Yasal değişiklikler yapılarak 1999 yılından itibaren iyotsuz sofra tuzunun üretimi ve satışının Türkiye’de yasaklanmıştır.
İyotun insan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroit hormonlarının önemli bir bileşenidir. Bu hormonlar vücudun tüm sistemlerinin büyüme ve gelişmesi için gereklidir. İyot, besinler, su ve deniz ürünlerinin tüketimi ile alınır. Günlük alınması gereken miktar sağlıklı bir birey için 5 gramdır ancak besinlerde ve içme suyunda yeterli iyot bulunmuyorsa o zaman vücudun ihtiyacı olan iyot alınamaz. Ülkemizde besinler ve içme suyuyla yeterli iyot alınamamakta, çocuklarımız ve yetişkinlerimiz iyot yetersizliği ve ona bağlı sorunlardan etkilenmektedir. İyot yetersizliği halinde tiroit bezinden kana geçen hormonlar yeterli miktarda yapılmamakta, hemen hemen tüm organların büyümesi, gelişmesi ve işlevlerinde sorunlar ortaya çıkmaktadır.
İyot yetersizliğinin hafif olduğu örneklerde bile durum  tehlikeli hale gelebilmektedir. Böyle durumlarda bir nüfusun ortalama zeka düzeyi normalden daha düşük olabilir, bu durumda ulusların gelişimi açısından ürkütücü sonuçları ortaya çıkmaktadır. Günlük olarak alınması gereken miktarda iyot alınamadığında sadece tek bir hastalığın değil, bir dizi fonksiyonel ve gelişimsel bozukluğun ortaya çıktığı saptanmıştır.
İyot yetersizliği hastalıklarını önlemek için alınacak başlıca önlem bireylerin iyot alımını artırmaktır. Bu nedenle ülkemizde sofralık tuzlar iyot açısından zenginleştirilmiştir. Tuzdaki iyot ısı, ışık ve nemden olumsuz etkilenir. Bunu önlemek için iyotlu tuz renkli, kapaklı bir kapta veya dolap içinde ışık almayacak şekilde saklanmalı, saklandığı yer kuru olmalı, tuz içinde bulunan iyodun yemek pişerken kaybolmaması için yemek ateşten indirilirken konulmalı veya sofrada yerken ilave edilmelidir."
Anahtar Kelimeler
Tuz Kullanımı
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner77

banner87

Yazandan yerinde inceleme
Alanya devlet hastanesi yeni hastaneye taşınıyorken Başhekim Yazan yerinde inceleme yapıyor.

Haberi Oku