Yargı Paketi’ne ilişkin son dakika gelişmeleri kamuoyunun yakın takibinde yer almaya devam ediyor. Adalet sisteminde önemli değişiklikler içermesi beklenen düzenlemenin özellikle yargılama süreleri ve ceza adalet sistemi üzerinde etkili olması öngörülüyor.
Meclis’e ne zaman gelecek
Adalet Bakanı Akın Gürlek tarafından yapılan açıklamalara göre 12. Yargı Paketi’nin önümüzdeki aylarda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması planlanıyor. Düzenleme, Meclis’te kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
İnfaz ve af düzenlemesi var mı
Pakete ilişkin en çok merak edilen konuların başında infaz düzenlemesi ve af beklentisi geliyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda infaz düzenlemesine yer verilmediği belirtildi.
Ayrıca, genel af ya da kişiye özel bir düzenlemenin de gündemde olmadığı vurgulandı. Çalışmaların daha çok yargı süreçlerinin hızlandırılması üzerine yoğunlaştığı ifade edildi.
Yargılamalar hızlandırılacak
Yeni düzenlemede özellikle dava süreçlerinin kısaltılması hedefleniyor. Açıklamalarda boşanma ve kira tahliye davalarının yıllar süren süreçler olmaktan çıkarılması için adımlar atılacağı belirtildi.
Bakanlık açıklamalarında öne çıkan başlıklar şöyle:
Yargılama sürelerinin kısaltılması
Boşanma davalarının hızlandırılması
Kira tahliye davalarında süre düzenlemesi
Suça sürüklenen çocuklara yönelik yeni cezai düzenlemeler
Suça sürüklenen çocuklar için yeni adım
Pakette ayrıca suça karışan çocuklara yönelik yeni düzenlemeler de yer alıyor. 12–15 ve 15–18 yaş aralıklarında ceza uygulamalarının yeniden değerlendirileceği ve bazı yaptırımların artırılacağı ifade ediliyor.
Ayrıca silahların muhafazası konusunda ihmali bulunanlara yönelik yeni cezai yaptırımların da gündemde olduğu belirtiliyor.
Af beklentisine net yanıt
Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda genel af iddialarına kapı kapatılırken, düzenlemenin tamamen yargı sisteminin işleyişini hızlandırmaya odaklandığı ifade ediliyor.





