Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nden Op. Dr. Saida Mammadli, sağlıklı bir hamilelik süreci için yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi. 35 yaşından sonraki gebeliklerin ileri anne yaşı olarak tanımlandığını belirten Mammadli, bu durumdaki gebeliklerin daha dikkatli ve özel bir izlem gerektirdiğini ifade etti.

İleri Yaşta Gebelik Şansı Azalıyor

Biyolojik saatin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu dile getiren Op. Dr. Saida Mammadli, 35 yaşın üzerinde hamilelik düşünen kadınların gebe kalma olasılığının daha düşük olabileceğini söyledi. Her kadının belirli bir sayıda yumurta ile dünyaya geldiğini ve 30'lu yaşların ortalarına doğru yumurta sayısının ve kalitesinin azaldığını yineleyen Mammadli, yaş ilerledikçe yumurtaların döllenme sürecinin de zorlaşabileceğini belirtti. 35 yaş ve üzeri olup altı aydır bebek sahibi olamayan çiftlerin bir uzmana başvurması gerektiğini tavsiye eden Mammadli, ileri yaş gebeliklerinde çoğul gebelik ihtimalinin arttığını, bunun hormonal değişiklikler veya tüp bebek gibi yardımcı üreme yöntemlerinden kaynaklanabileceğini de ekledi.

Gestasyonel Diyabete Dikkat

İleri yaş gebeliklerinde gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) riskinin yükseldiğini ifade eden Op. Dr. Mammadli, bu durumu yaşayanların diyet, egzersiz ve doktor kontrolünde kan şekerini düzenli olarak takip etmesi gerektiğini vurguladı. Tedavi edilmeyen gebelik şekerinin bebekte aşırı kilo, doğum travmaları, erken doğum, gebelikte yüksek tansiyon ve doğum sonrası bebekte sağlık sorunları gibi riskleri artırabileceğine dikkat çekti.

Yüksek Tansiyon Riski Artıyor

Gebelikte ortaya çıkan yüksek tansiyonun ileri yaşlarda daha sık görüldüğünü belirten Op. Dr. Mammadli, hamilelikte yüksek tansiyon tespit edilmesi halinde doktor kontrollerinin aksatılmaması gerektiğini söyledi. Bu durumun erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini artırdığını ifade eden Mammadli, 35 yaşından sonra sezaryen doğum gerektirebilecek komplikasyonların da daha sık görülebileceğini dile getirdi. Ayrıca, ileri yaş annelerinden doğan bebeklerde Down sendromu gibi kromozomal anormalliklerin riskinin daha yüksek olduğunu ve gebelik kaybı (düşük ve ölü doğum) riskinin yaşla birlikte arttığını, bunun nedeninin mevcut sağlık sorunları veya bebekteki kromozomal sorunlar olabileceğini sözlerine ekledi.

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Öneriler

Op. Dr. Saida Mammadli, sağlıklı bir hamilelik geçirmek için şu önerilerde bulundu:

"Hamilelik boyunca doktorunuzun belirlediği periyotlarda kontrollerinizi ihmal etmeyin. Dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Hamilelik sürecinde folik asit, kalsiyum, demir, D vitamini ve diğer hayati besin maddelerine olan ihtiyaç artar. Eğer zaten sağlıklı bir beslenme düzeniniz varsa, bunu sürdürün. İdeal kilo alımı, bebeğinizin sağlığını desteklerken doğum sonrası kilo vermenizi de kolaylaştırır. Düzenli fiziksel aktivite, hamilelikte karşılaşılabilecek rahatsızlıkları hafifletir, enerji seviyenizi yükseltir ve genel sağlığınızı iyileştirir. Fiziksel dayanıklılığı ve kas gücünü artırarak doğum sürecini kolaylaştırır. Zararlı alışkanlıklardan kesinlikle uzak durun. Hamilelikte alkol, sigara ve diğer zararlı maddelerin kullanımı kesinlikle yasaktır. Herhangi bir ilaç veya takviye kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın."   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi