Alanya’da düzenlenen avokado yetiştiriciliği eğitiminde konuşan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden (BATEM) Dr. Süleyman Bayram, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bayram, "Avokadoda dünyanın en şanslı yerindeyiz. Eğer sağlam gidebilsek iddia ediyorum, bugün dünyada hiçbir ülkenin kazanamayacağı paraları kazanacak durumdayız. Biz 1970 model avokado üreticiliği yapıyoruz" dedi.
TOPRAĞIN YAPISINA GÖRE DEĞİŞİYOR
Alanya Ziraat Odası ve Alanya Avokado Üreticileri Birliği iş birliğiyle düzenlenen eğitime çok sayıda üretici katıldı. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, sulama prensiplerinin toprağın yapısına göre değiştiğini ancak genel bir sistem oluşturmaya çalışacaklarını belirtti.
BULDUKLARI ÇEKİRDEKLERİ DİKTİLER
Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen ise, Alanya, Gazipaşa ve Anamur'un subtropikal üretim için Türkiye'nin en iyi yerleri olduğunu vurguladı. Sevilgen, "Hep bilmediğimiz için bulduğumuz çekirdeği diktik. Bulduğumuz fidanı aldık.
Çok hızlı faaliyete geçti. Ticari alanda önü çok hızlı açıldı. Limon, portakal para etmediği için hızlı avokado dikimine geçildi ama şu anda arazilerde şunu görüyoruz: Her bahçede her sene 10-20 ağacın kuruduğunu, ağaçların yeniden dikildiğini görüyoruz.
Ne kadar ticari faaliyeti olsa da görüyoruz ki 20 dönümden ancak 7-8 dönüm verim alıyoruz. Gübreleme, ilaçlama, bakımı ile ilgili sıkıntılarımız var. Avokado su ister diyoruz ama ne kadar su istediğini bilmiyoruz" diyerek sorunları dile getirdi.
SON 5 YILDA GERÇEKLEŞTİ
Dr. Süleyman Bayram, Türkiye'de avokado üretiminin 65 bin dekarı geçtiğini ve bu oranın yaklaşık yüzde 90'ının son 5 yıl içinde gerçekleştiğini ifade etti. Bu muazzam büyümeye rağmen, sektörün bilinçli ilerlemediğini belirten Bayram, "Muazzam olarak meyve artışı beklerken aslında tökezlemeler, burun üstü çakılmalar yaşanmaya başladı. Soğuktan zarar görenler, hastalık zararları arttı. Avokadonun problemleri arttı" dedi.
KİMSE KAZANAMAYACAK
Bayram, Türkiye'nin avokado konusunda çok şanslı olduğunu ve doğru adımlarla dünya pazarında kimsenin kazanamayacağı paraları kazanma potansiyeli bulunduğunu savundu.
Özellikle Rusya, Ukrayna, İran, Avusturya, Polonya, Bulgaristan ve Gürcistan gibi pazarlara rahatça ürün indirilebileceğini belirtti. Ancak Alanya'daki üreticilerin hala 1970 model üretim teknikleri kullandığını ve doğru çeşit seçimi konusunda ısrar ettiğinde tepkiyle karşılaştığını vurguladı.
Almanya'daki Türk yaş sebze ve meyve işi yapanların "Hocam istediğiniz kadar avokado ama bana Hass cinsi ver" dediğini aktaran Bayram, Fuerte çeşidinin Alanya'da tescillenmesine rağmen, üreticilerin artık Hass ve Lamb Hass gibi dünya pazarında popüler olan çeşitlere yöneldiğini ancak bazı patent sorunları olabileceği konusunda uyardı.
DOĞRU TOPRAK ANALİZİ
Dr. Süleyman Bayram, avokado yetiştiriciliğinde doğru toprak analizinin önemine değindi. Toprağın yapısına (kumlu, killi, tınlı) göre suyun ve besin elementlerinin hareketinin değiştiğini, bu nedenle ağacın kök gelişiminin de farklılaştığını belirtti.
Bayram, "Avokadonun yüzde 75-80'i kökleri ilk 1 metrede oluyor. Biz ilk 1 metreyi çok iyi hesaplamak zorundayız" diyerek, toprak hazırlığına ve kalitesini artırmaya yönelik yatırımların önemini vurguladı.
Bayram, topraktaki bakteri ve mikroorganizma faaliyetlerinin artırılması gerektiğini, çok zorunlu kalmadıkça ilk 3 yıl sıfır kimyasal kullanılabileceğini ve organik maddenin doğru kaynaklarla %4'ün üzerine çıkarılması gerektiğini söyledi.
Ayrıca, mekanik zararlar, meyve yükünün düzgün ayarlanmaması, gereksiz dal çıkarma, aşırı gübreleme ve aşırı sulamanın ağacın taç yapısını bozabileceği uyarısında bulundu.
Güneş yanıklığına karşı da ağacın güneye bakan cephesini hesaplayarak dikim yapılmasını önerdi. Son olarak, doğru budama yapılmadığı takdirde yıllık verimde %50'ye varan kayıplar yaşanabileceğini ifade etti. -Fatma Bedia UYAR