Alanya Belediyesi ve AFAD iş birliğiyle, deprem bilincini artırmak ve kurumlar arası koordinasyonu güçlendirmek amacıyla “Deprem Farkındalık Tatbikatı” düzenlendi. Tatbikat, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Hatay Depremi’nde hayatını kaybeden vatandaşların anısına gerçekleştirildi.

GENİŞ KATILIM

Çıplaklı Mahallesi’nde Alanya Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü’nün öncülüğünde gerçekleştirilen tatbikata AFAD, UMKE, AKUT, TRAC, Kızılay, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Alanya Birimi, Manavgat ve Gazipaşa Belediyelerinin Afet İşleri Müdürlükleri katılım sağladı. Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının ekipleri, afet anında iş birliği içinde nasıl hareket edilmesi gerektiğini uygulamalı olarak test etti.

6 SAAT SÜRDÜ

Senaryoya dayalı olarak gerçekleştirilen tatbikat saat 10:00’da başladı. Ekipler çadırlarını kurarak alana giriş yaptı. AFAD ekipleri, enkaz altında kalanları kurtarmak için “Sesimi duyan var mı?” çağrısıyla çalışmalarını başlatırken, itfaiye ekipleri araç kesme operasyonları ve UMKE ekipleri yaralı tahliyeleri gerçekleştirdi. 6 saat süren tatbikatta Kızılay, katılımcılara sıcak ve soğuk içecek ikram ederken, Alanya Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü çorba dağıtımı yaptı.


11 ili etkileyen 6 Şubat depreminin anısına düzenlenen tatbikat, deprem bilincini artırmayı amaçladı. Bu kapsamda, hayatını kaybeden vatandaşlar saygıyla anıldı ve afetlere hazırlıklı olmanın önemi bir kez daha vurgulandı.

HER ZAMAN HAZIRLI OLUNMASI GEREKİLDİĞİ HATIRLATILDI

Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Servet Ünlü, yeni yönetim anlayışı doğrultusunda Afet İşleri Müdürlüğü’nü kurduklarını belirterek, “Deprem ülkemizin bir gerçeği ve bizim de her an bu gerçekle yüzleşme ihtimalimiz var. Bugün burada yapılan tatbikat, olası bir afete karşı nasıl daha iyi hazırlanabileceğimizi görmek açısından büyük önem taşıyor” dedi.

Tatbikatın gerçekleştirildiği alanın ilerleyen süreçte afet koordinasyon merkezi olarak planlandığını belirten Ünlü, “Bu merkez, afetle mücadele eden tüm kurumların ortak çalışabileceği bir alan olarak kullanılacak. Tatbikata katılan tüm ekiplere teşekkür ediyorum” dedi.

Tatbikat senaryosuna göre, Alanya’nın Çıplaklı Mahallesi’nde 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Hasar tespit çalışmaları sonucunda bir binanın yıkıldığı belirlendi ve içeride mahsur kalanlar olduğu tespit edildi. İlk olarak AFAD, AKUT, UMKE ve Kızılay ekipleri olay yerine sevk edildi. Ekipler, arama-kurtarma çalışmalarını yürütürken, telsiz ve uydu telefonlarıyla iletişim sağlandı. Enkazdan kurtarılan yaralılar, UMKE ekipleri tarafından ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

Tatbikat başarıyla tamamlanırken, afet anında hızlı ve koordineli müdahalenin önemi bir kez daha gözler önüne serildi.  -Alanya Belediyesi Basın Bülteni

Kaynak: Alanya Belediyesi Basın Bülteni