Daha iyi bir vücuda sahip olmak için spor yapan pek çok kişi daha kısa sürede sonuç almak için vücut geliştirme iğneleri, takviye ürünleri, protein tozları gibi ürünleri kullanıyor. Bu ürünler, kas gelişimini hızlandırmanın yanı sıra birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Son dönemde spor salonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, protein tozu kullanımı da günlük hayatın bir parçası haline geldi. Artık sadece sporcular değil, kilo vermek isteyenler, kas yapmak isteyen gençler hatta sağlıklı beslenmeye çalıştığını düşünen birçok kişi protein tozlarına yöneliyor.  Tüketimi artan protein tozları ile alakalı doğrular ve yanlışlar hakkında konuşan Diyetisyen Zehra Güney, Alanya Postası Gazetesi okurlarına konuya ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

“RAFLARDA GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ MASUM DEĞİLLER”

“Protein tozları temelde, süt veya bitkisel kaynaklardan elde edilen ve yüksek protein içeren ürünlerdir” şeklinde konuşan Güney şunları söyledi;

“Ama raflarda gördüğümüz her ürün masum değil. Her şeyden önce bu ürünler sanıldığı gibi “doğal” değil. İşlenmiş bir gıdadırlar. Üretim süreçlerinde birçok katkı maddesi, tatlandırıcı, koruyucu ya da aroma verici kullanılabilir. Dolayısıyla her gün düzenli olarak kullanıldığında vücutta birikim yapabilecek maddeler içerebilir. Bu da uzun vadede sindirim sisteminden karaciğere kadar farklı organlarda sorun yaratabilir.

Ayrıca fazla miktarda protein almanın vücuda hiçbir artısı yok. Günlük ihtiyacın üzerinde alınan protein, kas yapmak yerine vücut tarafından yağa çevrilir. Fazlası böbrekleri yorabilir, özellikle böbrek hastalığı riski taşıyan bireylerde bu durum ciddi sorunlara yol açabilir. Kalsiyum kaybına, asidik yüklenmeye ve bağırsak florasının bozulmasına kadar uzanan bir dizi etki ortaya çıkabilir.


“HERKES KULLANMALI DEMEK SON DERECE YANLIŞ”

Protein tozları elbette tamamen zararlı değildir. Doğru koşullarda, doğru kişide ve dengeli beslenme programına destek olarak kullanıldığında işe yarayabilir. Özellikle yoğun spor yapan, enerji ihtiyacı yüksek olan ya da bazı özel beslenme sorunları olan bireylerde bir takviye olarak düşünülebilir. Ama “herkes kullanmalı” demek son derece yanıltıcıdır.

“İHTİYAÇ HALİNDE DESTEK”

Burada en önemli nokta, bu ürünlerin bir “gereklilik” değil, “ihtiyaç halinde destek” olduğunun unutulmamasıdır. Eğer kişi günlük protein ihtiyacını yumurta, süt ürünleri, et, tavuk, balık, baklagiller gibi doğal kaynaklardan karşılıyorsa, ayrıca protein tozu kullanmasına gerek kalmaz. Aksine bu ürünleri bilinçsizce kullanmak daha fazla zarar verebilir.

“PROTEİN TOZLARI MODA DEĞİL İHTİYAÇ DOĞRULTUSUNDA ELE ALINMALI”

Özetle, protein tozları bir moda değil, bir ihtiyaç doğrultusunda ele alınmalıdır. Her ürüne sorgusuz güvenmek, arkadaş tavsiyesiyle ya da sosyal medya etkisiyle tüketmek sağlık açısından ciddi riskler doğurabilir. Herkesin beslenme ihtiyacı farklıdır ve bu değerlendirme mutlaka bir uzman eşliğinde yapılmalıdır. Gerçek, sürdürülebilir sağlık; doğal, dengeli ve bilinçli beslenmeden geçer. Takviyeler ise, sadece bu dengenin gerektiği zaman küçük bir parçası olabilir.” -Alkın BİRİCİK

Muhabir: Alkın BİRİCİK