İnşaat Mühendisleri Odası Alanya Temsilcilik Kurulu Başkanı Emrah Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Alanya-Antalya D400 karayolu üzerindeki trafik yoğunluğu, hız limitleri, sinyalizasyon sistemi ve planlanan otoyol projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yılmaz açıklamasında, “Alanya – Antalya karayolu 141 km uzunluğa sahiptir. Bu yolu trafik yoğunluğu yoksa ve yol kenarlarındaki hız limitlerini biraz esneterek giderseniz ortalama 1 saat 45 dakikada kat edebilirsiniz. Ancak yaz aylarında artan yoğunluk nedeniyle bu süre 2 saati aşıyor” dedi. 2023 yılı Aralık ayında bu güzergahta yapılması planlanan otoyol ihalesinin yaklaşık 76.5 milyar Türk Lirası bedelle gerçekleştirildiğini hatırlatan Yılmaz, “İhale üzerinden yaklaşık 1.5 yıl süre geçti ve ne zaman tamamlanacağı hakkında kesin bir tarih vermek çok zor” ifadelerini kullandı.

“71 TRAFİK LAMBASI VAR HIZ SINIRLARI SÜREKLİ DEĞİŞİYOR”

Yılmaz, mevcut D400 karayolunda 71 adet trafik lambası bulunduğuna dikkat çekerek, “ChatGPT’den aldığım verilere göre bu sayı 71. Ayrıca yol üzerindeki hız sınırları sürekli değişiyor. Geçen gün Antalya’ya giderken tabelalara uyarak gitmeye çalıştım. 1-2 km’de bir değişen hız sınırları nedeniyle 1-2 defa kaza atlattım. 110, 90, 70, 50 km/saat gibi değişken sınırlar var. Dünyada bu kadar kısa mesafelerde hız sınırlarının bu denli değiştiği başka bir yol var mı bilmiyorum” dedi.

“HIZLI VE EKONOMİK ŞEKİLDE ÇÖZÜLEBİLİR”

Yılmaz açıklamasında şu soruları kamuoyunun ve yetkililerin dikkatine sundu: “D400’deki 71 adet trafik lambasının sayıları düşürülemez mi? Akıllı sinyalizasyon sistemleri kurularak gereksiz dur-kalklar azaltılamaz mı? Yeşil Dalga Trafik Sistemi oluşturularak, ortalama hız 70 km/saat’e sabitlense bile daha hızlı ve güvenli bir trafik akışı sağlanamaz mı?

Bu sistemler, 76.5 milyar TL’lik yatırımın onlarca kat daha az bütçeyle çözüme ulaşmasını sağlamaz mı? En önemlisi, bu yöntemler trafiği çok daha kısa sürede rahatlatmaz mı? Yılmaz, “Alanya, Manavgat ve Gazipaşa’nın ekonomisinin can damarı olan bu yol üzerinde siyasilerin çözüm bulmasını beklemek biz vatandaşların hakkıdır. Bu ülkenin liyakatli mühendisleriyle, mühendislik ve bilim ışığında bu sorun çok hızlı ve ekonomik şekilde çözülebilir. Yeter ki gerekli adımlar atılsın” ifadelerine yer verdi.   -Alkın BİRİCİK

Kaynak: Alkın BİRİCİK