Alanya Belediye Meclis salonunda yapılan çevre eylemlerinin belirlenmesi çalıştayında katılımcıların kentsel dönüşüm, su ve kıyı yönetimine yönelik görüşlerinin ardından Belediye Başkan Yardımcısı Servet Ünlü önerileri değerlendirdi. Eski binaların yıkılarak yenilenmesi konusunda Alanya’da uzun süredir ada bazlı projeleri tavsiyeleri olmasına rağmen bu durum yıkılanın yerine yenisinin yapılmasında öteye neredeyse geçemedi.
Birkaç projede birkaç bina ortak karar verip kentsel dönüşüme geçerken parsel bazlı yenilenmelerden dolayı altyapı başta olmak üzere otopark planlamasında mesafe kaydedilememekte. Bu durumdan yola çıkan Alanya Belediyesi ‘Şehir bazlı değişim’ planlamasını hedefliyor.
Başkan Yardımcısı Servet Ünlü çalıştayda gündeme gelen ‘kentsel dönüşüm’ önerilerinin ardından “Ada değil şehir bazlı dönüşüm ihtiyacımız var. Bu konuda hedeflerimizi ortaya koyacak bir hazırlık içindeyiz. İhale sürecine geçildi. Yaklaşık 7.5 milyonluk bir ihale ile 7 ay sonunda nasıl bir dönüşüm vizyonumuz olacağına yönelik verileri elde etmiş olacağız. Kentin yeniden dizayn edilmesi noktasında hazırlıklarımızda 2026 yılında net bir yol haritası çıkacak. Yaşadığımız sorun ne bugünün ne dünün sorunu 20 yıldır hatta 50 yıldır biriken konular” dedi.
“GELİŞİ GÜZEL YAPILAŞMALAR YENİDEN DİZAYN EDİLECEK”
Turizm için de deniz en büyük sermayemiz diyen Başkan Ünlü, “Deniz ve kumu korumak bizim elimizde. Kıyı Master Planı ile gelişi güzel yapılaşmaları yeniden dizayn edilecek. Bilim ışığında yapılacak çalışma ile kıyı yapılarına da ihtiyacımız var. Balıkçı Barınağı statüsünde olan iskelenin 30-40 metrelik tur teknelerine hizmet ettiğini belirten Başkan Yardımcısı Ünlü ÇED raporuna uygun olduğu sürece kıyıda ihtiyaca göre yapıların olabilir” diye konuştu.
YILMAZ’DAN DESTEK
Şehir bazlı dönüşüm planlaması konusunda daha önce hedeflenen projeye yönelik belediye yetkilileri ise ön istişarede bulunduklarını ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Alanya Temsilcilik Kurulu Başkan Emrah Yılmaz ise “Kentsel dönüşümün mantığı kentin baştan sonra gelecekteki ihtiyaçlara göre düzenlenmesi. Şu anda parsel bazında binaların yıkılıp yerine yenisinin yapılması kentsel dönüşüm olmuyor” diyerek Ünlü’nün üzerinde çalıştığı projeye destek verdi.
“TÜRKİYE’DE BİR İLK OLUR”
Alanya’nın konut alanlarının, ticari alanlarının araç ve yaya yollarının, trafiğinin, sosyal donatı alanlarının, parkların tamamının geleceğe yönelik planlanmasının hedeflendiğini anımsatan Yılmaz, “Bunun için yapı stoğu dahil şehrin tamamının mevcut durumunu tespit eden bir bilgi sistemi oluşturulacak.
Mevcut durum tespit edildikten sonra detaylı bir dönüşüm planlaması yapılacak. Bu planlama hayata geçirilebilirse muhtemelen Türkiye’de bir ilk olacaktır. Yapılması gereken doğru ve yapılması zor olan da Alanya’da böyle bir dönüşüm planlamasıdır. Çünkü mevcut durumda ada bazında planlama yaptığımızda şehirdeki mevcut verimli hale getirmek zor.
Yollarımızın bir çoğu eğri büğrü. Binalar kuzey- güney / doğu- batı hava sirkülasyonundan verimli yararlanamıyor. Bunun için özellikle cadde sokakların da planlanması lazım. Bence Alanya’nın bu şekilde şehir bazında bir dönüşüme kesinlikle ihtiyacı var. Bu dönüşüm Alanya’da depreme karşı güvenli yapıların oluşmasından, sosyal hayatın iyileştirilmesine, kaliteli yaşam alanlarının oluşmasına, turizm dahil pek çok alana olumlu katkılar sağlayacaktır” şeklinde konuştu. -Fatma Bedia UYAR