Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme mevsimi başladı. Akdeniz'de bu türün korunması için çalışmalar yapan kuruluşlar, kaplumbağaların bu kritik dönemde rahatsız edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listede sınıflandırdığı Caretta carettalar, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında önemli üreme alanlarına sahip.
KORUMA FAALİYETLERİ YÜRÜTÜLÜYOR
Her yıl binlerce yavru kaplumbağa, Muğla'dan Hatay'a kadar uzanan kumsallarda hayata gözlerini açıyor. Bu kumsallarda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve yerel halk iş birliğiyle koruma faaliyetleri yürütülüyor.
YUVALAMA ALANLARI
Türkiye'nin başlıca Caretta caretta yuvalama alanları arasında Muğla'daki Ekincik, Dalyan, Dalaman ve Fethiye; Antalya'daki Patara, Kale, Kumluca, Olimpos-Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş ve Gazipaşa; Mersin'deki Anamur, Göksu Deltası, Alata, Davultepe ve Kazanlı; Adana'daki Akyatan Gölü ve Yumurtalık; Hatay'daki Samandağ sahilleri bulunuyor.
EYLÜL SONUNA KADAR DEVAM EDECEK
Havaların ısınmasıyla birlikte, Caretta carettalar mart ortasından itibaren Akdeniz'de çiftleşmeye başlıyor. Dişi kaplumbağalar, nisan ayının ikinci yarısından itibaren kumsallara çıkarak yumurtalarını bırakıyor. Yavruların yumurtadan çıkışı ise temmuz ayında başlayıp eylül sonuna kadar devam ediyor.
VATANDAŞLAR UYARILDI
Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), Caretta carettaların çiftleşme döneminin başladığını duyurarak, vatandaşları kaplumbağaları rahatsız etmemeleri konusunda uyarıyor. DEKAMER, iklim değişikliğinin kaplumbağaların yumurtlama zamanlarını etkilediğine de dikkat çekiyor. -Haber Merkezi