Yunanistan'ın Girit Adası açıklarında dün sabah saatlerinde meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki deprem, AFAD verilerine göre yaklaşık 18 kilometre derinlikte gerçekleşti. Bu deprem, 14 Mayıs'ta aynı bölgede, 20.41 kilometre derinlikte yaşanan 6 büyüklüğündeki başka bir sarsıntının ardından geldi. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC), son depremin ardından kısa süreli bir tsunami uyarısı da yayımladı.
DEPREM FIRTINASI YAŞANMIŞTI
Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ege Denizi'ndeki depremi değerlendirirken, bu bölgenin Girit'in kuzeyinde volkanik ve sismik faaliyetlerin iç içe geçtiği bir alan olduğunu belirtti. Pampal, "Burada 6'ya kadar depremler olması normal. 2011'de de benzer bir deprem fırtınası yaşanmıştı" dedi.
BÜYÜKLÜĞÜN 8.5'E ULAŞABİLECEĞİ KONUŞULUYOR
Asıl dikkat çekilmesi gerekenin Girit hattının güneyindeki dalma-batma hattı olan Helen Yayı olduğunu vurgulayan Pampal, bu yay üzerinde meydana gelebilecek depremlerin 8-8.5 büyüklüğüne kadar ulaşabileceğini ancak son 6 büyüklüğündeki depremin Türkiye kıyılarında büyük hasar yaratmayacağını ve Helen Yayı'ndaki büyük bir depremi tetikleme olasılığının bulunmadığını ifade etti. Pampal, son sarsıntının Santorini'deki deprem fırtınasının bir parçası olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, depremin Helen-Kıbrıs Yayı boyunca Anadolu Levhası'nın altına dalan Afrika Levhası üzerinde gerçekleştiğini ve 73 km derinlikte olması nedeniyle etkisinin az olduğunu belirtti. Görür, geçmiş olsun dileklerini iletti. -Haber Merkezi