Antalya Emlakçılar İş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, ruhsatsız emlakçıların konut kiralarını yükselttiğini dile getirerek, "Bu kişiler mülk sahibine daireyi 15 bin TL'ye kiralayacağını belirtiyor ancak 20 bin TL'ye kiralama yapıyor. Aradaki 5 bin TL'yi ceplerine indiriyorlar" şeklinde konuştu.

GERÇEK DEĞERİNİ TESPİT EDİN

Antalya Emlakçılar Odası'nın son verilerine göre, şehirdeki vergisiz faaliyet gösteren emlakçı sayısı 10 bine ulaştı ve bu sayının 4 binini yabancı uyruklu kişiler oluşturuyor. Kayıt dışı çalışanların, odaya bağlı emlakçıların işlerini olumsuz etkilediğini vurgulayan Başkan İsmail Çağlar, "Emlakçı gibi davranan ve vergi kaydı olmayan bu kişilere 'ayakçı' diyoruz.

Esnafımızın kazancını çalıyorlar. Odamıza kayıtlı emlakçılarımız aynı zamanda ekspertiz de yapabilirler ve bir evin gerçek değerini tespit edebilirler. Ancak bu ayakçılar, ev sahibine 15 bin TL kira getireceğini söyleyerek aslında 20 bin TL'ye kiralama yapıp aradaki farkı alıyorlar. Bu durum, dürüst emlakçılarımızın işlerini zorlaştırıyor" ifadelerini kullandı.

KİRA ARTIŞINA NEDEN OLUYORLAR

Çağlar, kayıt dışı emlakçıların kira artışlarına sebep olduğunu belirterek, "Bu tür kişiler, konut kiralarının yükselmesine de katkıda bulunuyorlar. Daha önce sitelerde bu konuda sorunlar yaşıyorduk ancak yeni düzenlemelerle bu problemler çözüldü. Artık yetkisi olmayan kişiler sitelere giremiyor. Vatandaşlarımız, yetki belgesi olmayanlardan ne ev satın alsın ne de kiralasın. 


Odamıza kayıtlı bir emlakçı böyle bir usulsüzlük yaparsa derhal tespit eder ve gerekli işlemleri başlatırız. Bazı mülk sahipleri, emlakçı sandıkları kişilere evlerini teslim ediyorlar ve bu kişiler evi istedikleri gibi kiralayıp istedikleri fiyatı talep edebiliyorlar. Örneğin, bu ayakçılar ev sahibine 15 bin TL kira getireceğini söylerken aslında 20 bin TL'ye kiralayıp aradaki 5 bin TL'yi alıyorlar. Bu durum hem mülk sahibini hem de kiracıyı mağdur ediyor" dedi.

ÇOK SAYIDA ŞİKAYET ALIYORLAR

Ev sahiplerinin sözleşme yapacakları emlakçının yetki belgelerini incelemesi gerektiğini vurgulayan Çağlar, "Ev sahipleri, mesleki yeterlilik belgesi ile yetki belgesini karıştırabiliyorlar. Mesleki yeterlilik belgesi ücret karşılığında alınabilen bir belgedir. Yetki belgesi ise Ticaret İl Müdürlüğü tarafından verilen resmi bir belgedir.

Eğer bir evrakta Ticaret Bakanlığı logosu yoksa o kişilerle iş yapmayın. Bir diğer risk ise evin asıl sahibi farklı, satışı yapan kişiler farklı olabiliyor. Örneğin, bir kişi evin kendisine ait olduğunu iddia ediyor ancak satış sırasında evi başkasından aldığını görüyoruz. Vatandaşlarımız, tapu sahibi kimse ödemeyi doğrudan ona yapmalıdır. Bu konuda da çok sayıda şikayet alıyoruz" uyarısında bulundu.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi