Bakan Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişikliklerin, vatandaşların sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
Memişoğlu, “Sağlık hizmetlerini daha erişilebilir hale getirmek ve birinci basamak sağlık sistemimizi güçlendirmek için çalışmaya devam ediyoruz. Aile Hekimliği Sistemi, sağlık hizmetlerinin temel taşıdır ve bu sistemin etkinliğini artırmaya kararlıyız” dedi.
HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI?
Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, düzenleme ile geri ödeme listesindeki ilaçlar güncellendi ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılan 16 ilaç listeye eklendi. Bunlardan 8’i yerli üretim olup, 5’i kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında yer alıyor.
Ayrıca, aile hekimleri tarafından reçete edilebilecek ilaçların kapsamı genişletildi ve bazı ilaç raporlarının yenilenmesi artık aile hekimliği uzmanları tarafından yapılabilecek.
YENİ DÜZENLEME İLE NELER DEĞİŞİYOR?
Bazı kan sulandırıcı ilaçlar, çölyak hastalarının kullandığı mama ve gıdalar, alerjik rinit tedavisinde kullanılan ilaçlar ve lipid düşürücü ilaçların rapor yenilemeleri aile hekimliği uzmanlarınca yapılabilecek.
Tansiyon ilaçları, suni gözyaşı ve göz damlaları, cilt hastalıkları için kullanılan şampuanlar ve kremler belirli sürelerde aile hekimleri tarafından raporsuz reçete edilebilecek.
Kronik hastalıklar için gerekli olan ve uzman hekim raporu gerektiren bazı ilaçların rapor yenileme süreleri uzatıldı.
Sağlık Bakanı Memişoğlu, “Bu düzenleme, vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine daha hızlı ulaşmasını sağlayacak. Aile Sağlığı Merkezlerimizi güçlendirmeye ve sağlık sistemimizi daha etkin hale getirmeye devam edeceğiz” diyerek uygulamanın hayırlı olmasını diledi. -Haber Merkezi