Geçen hafta Alanya'nın yüksek kesimlerinde meydana gelen dolu yağışı ve don nedeniyle pek çok üründe hasar meydana geldi. Özellikle Avokado, badem, kiraz, şeftali ve kayısı gibi sert çekirdekli meyve ağaçlarında ciddi zararlar ile karşılaştıklarını belirten Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Üreticilerimiz çok mağdur oldu. Hasarlara, kayıplara, maliyetlere ve yüklere rağmen üretmeye devam ediyor. Sürdürülebilir tarım için üreticilerimize destek şart. Yoksa üretecek çiftçi bulamayacağız” dedi. 

“ÜRETECEK ÇİFTÇİ BULAMAYACAĞIZ”

Göktepe üreticilerin desteklenmesinin büyük önem arz ettiğini aksi takdirde gelecek yıllarda üretecek çiftçi bulunamayacağını belirterek, “Bu sene özellikle domates üreticilerimiz baharlık sezonda maliyetlerin hemen hemen aynı olduğu veya altında kalan rakamlara ürünlerini pazara arz ederek yine üretimi devam ediyorlar. Ancak bu hususta Mart ayında üreticilerimiz Akdeniz kıyı şeridi örtü altı sebze üretimi yapan üreticilerimizin, birçoğu don zararı ile çok ciddi mücadele ettiler ve mağdur oldular. Özellikle Nisan ayında yüksek kesimlerde elma, armut şeftali, kiraz, kayısı vb diğer sert çekirdeklilerde yoğun dona rağmen mücadele ediyorlar ama ürünlerimizin yüzde 40’ı zarar gördü. Bu hususta biz önümüzdeki günlerde üretecek çiftçi bulamayacağız” dedi.

“TABAN FİYAT UYGULAMASINA GEÇİLMELİ”

“Çiftçilerimizin binbir emekle üretmiş olduğu ürüne kendisinin fiyat biçemediği tek sektör tarım sektörüdür” şeklinde konuşan Başkan Göktepe açıklamasının devamında şunları söyledi;
“Sanayideki tamirat ustasına gittiğimizde kendi maliyetini söyleyebiliyor. Mobilya ustası da aynı şekilde. Ama üretici üretmiş olduğu ürünün fiyatını kendisi belirleyemiyor.  Bu sebeple devlet yetkililerimizden ricamız üreticinin mağdur olmayacağı şekilde maliyetlerin altında kalmadan taban fiyat uygulamasına geçilmesi lazım. 

“ÜRETİCİMİZ DESTEKLENMELİ”

Üreticimiz desteklenmeli. Don faaliyetlerinde ona maruz kalan üretim alanlarına destek verilmesi lazım. Üreticilerimizden de bir talebimiz var. Mutlaka “Örtüaltı Üretici Birliğini” kurmamız lazım. Bu diğer paydaşlarımızla kavga etmek için değil yardımcı olmak için daha iyi ürün üretmek, maliyetlerimizi azaltmamız, kendi planlamamızı kendimiz yapmamız için mutlaka kurulmalı. Şuan Domates 17-20 TL arasında. Bunda özellikle plansız üretimin faktörü var. İhracatın tam anlamıyla açılmaması ve ürün fazlalığı var. Tarımsal elektrik abonelerine yüzde 12.5 zam geldi. Bu zammın geri çekilmesi ve üreticiye 1 kws’in 2 TL’yi geçmeyecek şekilde desteklemesini devlet yetkililerimizden rica ediyoruz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız ciddi anlamda çalışma yapıyor ve bakanlığımıza bildiriyor. Bizlerde sahadaki üretim yapan üreticilerin emanetçisi olarak dile getirmek istedik. Ben üreticilerimize ürettiklerinden dolayı teşekkür ederim. Taban fiyat uygulamasının devletimizin destekleri ile oluşturursak üretici ne üreteceğini bilir ve üretimde sürdürülebilirlik devam eder." -Alkın BİRİCİK 

Muhabir: Alkın BİRİCİK