Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yeni turizm sezonu öncesi Bolu Kartalkaya'da otel faciası sonrası denetime tabi tutulması Alanya'da da turizm sezonu öncesi tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Sektör temsilcileri turizm sezonunun yavaş yavaş başlamasıyla birlikte bu denetimlerin rezervasyonlara, satışlara zarar verdiğinin altını çiziyor. Konu hakkında konuşan Alanyalı turizmciler, “Denetime karşı değiliz, ancak bir anda her şeyi yapın noktasında yapılan denetimler, yaklaşan sezon öncesi sektörde ciddi bir karmaşaya neden oluyor” dediler.
“SEZON ÖNCESİ CİDDİ BİR KARMAŞA”
Alanya Postası Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, “Sektör olarak tesislerin denetimine olumlu yaklaşıyoruz. Hem yurtiçi hem yurt dışından gelen misafirlerimizin en iyi şekilde ve sorunsuz olarak tatillerini geçirerek evlerine, ülkelerine dönmeleri bizim için önemli. Aslen denetimlerin periyodik olarak ve düzenli yapılması gerekiyor ancak bir anda her şeyi yapın noktasında yapılan denetimler, yaklaşan sezon öncesi sektörde ciddi bir karmaşaya neden oldu. Burada önemli olan, hayati ya da sağlık açısından ciddi risk taşıyan yapı varsa, belge ya da benzeri haklarının dondurularak eksikliklerini tamamlayana kadar kapatılması, majör eksiği olmayanlara da makul bir süre içerisinde eksiklerini tamamlama imkanı tanınması ve çalışmaya devam edebilmeleri. Bu konularda ilgililerle görüşmelerimizi de sürdürüyoruz. Ülkemiz için önemli bir döviz getirici olan ve aynı zamanda hem istihdam hem de farklı sektörlere ekonomik etkisi nedeniyle önemli olan turizm sektörü, yurt içi ve yurt dışı pazarlarımız da sorun yaşamadan yoluna devam etmeli” dedi.
“SEKTÖRÜN BEKLENTİSİ KAPATILMAYA MARUZ KALMADAN SÜRECİN TAMAMLANMASI”
TGA Yönetim Kurulu Üyesi, Turizmci Şükrü Cimrin ise, “Bolu Kartalkaya yangınından sonra tüm konaklama tesislerinin yangına yeterliliğinin ve uygunluğunun denetlenmesi gündeme geldi. Bu konuyla alakalı tüm turistik tesisler taranıyor. Bununla ilgili tesislerin bu onayı alması için yangın yönetmeliğinde olması gereken koşullar var. Bunların giderilmesi gerekiyor. Sektörün burada beklentisi tesislerin herhangi bir kapatılmaya maruz kalmadan belli koşullar ve süre sağlanarak bu durumun tamamlanması. Hiçbir tesis denetlemeye karşı değil. Oluşturulmuş standartların doğru bir şekilde uygulanmış olması misafirlerimizin her türlü güvenliğini sağlayarak tesislerimizde konaklaması tabiî ki tesis sahiplerinin de önceliği” dedi.
“HİÇBİR TESİS DENETLEMEYE KARŞI DEĞİL”
Cimrin, “Sektörün beklentisi bu geçiş sürecinin tesislerin kapatılmasına sebep olmadan, sezon işleyişini aksatmadan, süre verilerek ve zamana yayarak kademeli olarak tamamlanması. Hiçbir tesis denetlemeye karşı değil. Bununla ilgili zaten gerek STK’lar gerek ilgili kurumlar, büyükşehir, bakanlıklar gerekli istişareleri sektörle birlikte yapıyorlar. Bununla ilgili bir komisyon oluşturuldu. O komisyon şuanda tüm görüşleri topluyor. Bir çalışma üzerinde duruyor. Standartlarla beraber bu süreç nasıl yaşanacak bununla ilgili bir takvim oluşturulacak. Tabi ki eğer tesisler kapatılma yoluna giderse, oluşmuş rezervasyonlar gerçekleştirilemezse bu bizim için zarar verici olacaktır. Fakat bazı olmazsa olmaz şartları karşılamayan tesislerin kapatılması gerekiyorsa da kapatılmalıdır. Asgari belli standartlar vardır. Bu standartları taşımayan tesisler gerçekten misafir ağırlamaya yetkinliği yoksa kapatılmasına itiraz olamaz” dedi.
“OTELCİLERİMİZİN BU FİNANSMAN YÜKÜNÜN ALTINDAN KALKMASI MÜMKÜN DEĞİL”
“Biz turizmciler hiçbir zaman yangın önlemlerine karşı değiliz. Önlemler alınsın gerekenler yapılsın. Fakat daha önceden ruhsat alıp işletmesi devam eden otellere gelerek çeşitli bahanelerle otelin değiştirilemez olan kısımlarının değiştirilmesi isteniyor” şeklinde konuşan Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu, “İstenilene göre binayı yıkıp yeniden yapmak lazım. Biz hiçbir zaman karşı değiliz ve tabii ki yapılması lazım gerekenlerin yapılması, gerekli eğitimlerinde verilmesi lazım ama bunların bir araya getirilip de kısıtlı bir zaman diliminde sıkıştırılması çok yanlış. Çünkü bir taraftan tesislerde satışlar devam ediyor Bir taraftan da bu yangın önlemlerinden dolayı bizlerden bunların tamamlanması isteniyor. Tüm kapıların hep birlikte değiştirilmesi isteniyor. Tabii ki değiştirilsin ama bu çok maliyetli bir durum. Bizim otelcilerimizin bu finansman yükünün altından kalkmaları mümkün değil. Kalksalar bile zamanlama açısından mümkün değil. Çünkü şu anda turizm sezonu başladı biletler satılıyor. Biz de bir taraftan bu işleri yenileyeceğiz diye uğraşıyoruz dedi.
“KAPI FİYATLARI YÜZDE 500 ARTTI”
Yükselen talepten ötürü fırsatçıların kapı fiyatlarını yüzde 500 arttırdığını belirten Şakiroğlu şunları söyledi;
“Kapı fiyatları yüzde 500 arttı. Çünkü talep çok fazla. Hadi diyelim kapıyı aldık yaptıracak eleman yok. Bu işi yaptırmakta çok zor. Bizim isteğimiz bunu bir zamana yaymak. Hatta bu konuda devletin de teşvik vermesini bekliyoruz. Çok büyük bir maddi külfet barındırıyor. Devletimiz bir otelin yaptığı hatadan dolayı sahildeki otelleri cezalandırmasın. Alanya’daki otellerin çoğu önlemlerini hazırlıklarını almış durumda. Ancak devlet otelcilere destek vermek zorunda. Otelciler zaten 3-4 senedir vergi yükünün altında eziliyor sesimiz bile çıkmıyor. Tesisler artık dayanamaz duruma geldi. Bütün oteller satılık. 60 milyar dolar vergi alacağım diyorlarsa otelciye destek vermek zorundalar. Altın yumurtlayan tavuğu kesmek istiyorlarsa kessinler hep beraber bitirelim.” -Fatma Bedia UYAR