Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, 2024 yılı doğrudan gelir, mazot ve gübre desteklerinin ödemelerine başlandığını duyurarak, üreticilere önemli çağrılarda bulundu. Göktepe, gençlerin tarıma ilgisinin giderek azaldığını ve üretimdeki yaş ortalamasının 59’a çıktığını vurgulayarak, bu durumun gelecekte tarım sektöründe ciddi riskler doğuracağını söyledi.

DESTEKLER NAKİT OLARAK HESAPLARA YATIYOR

Göktepe, destek ödemeleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “2024 yılı doğrudan gelir destekleri, mazot ve gübre destekleri 4 Nisan itibarıyla üreticilerin hesaplarına yatmaya başladı. TC kimlik numarasının son rakamı 6 olanlar 4 Nisan’da, 4 olanlar 11 Nisan’da, 2 olanlar 18 Nisan’da, 0 olanlar ise 25 Nisan’da hesaplarına ulaşacak. Daha önce kartlara yatan desteklerle alışveriş yapılırken üreticiler yüksek komisyonlara maruz kalıyordu. Bu konuyu devlet yetkililerine ilettik. Artık bu destekler nakit olarak hesaplara geçiyor. Bu fonları tarımsal girdilerde kullanmanızı tavsiye ediyorum.”

“GENÇLERİN SADECE YÜZDE 5’İ TARIMLA UĞRAŞIYOR”

Tarımsal üretimdeki yaşlanma sorununa dikkat çeken Göktepe, genç nüfusun sektöre ilgisizliğinin endişe verici boyutlara ulaştığını ifade etti Göktepe, “Şu anda genç nüfusun sadece yüzde 5’i tarımsal üretimle iştigalde bulunuyor. Tarımsal üretimde yaş ortalaması 59. Bu tablo sürdürülebilir değil. Çok acil önlem almamız gerekiyor. Genç çiftçilerin desteklenmesi, teşvik edilmesi şart” diye konuştu.

“YÜKSEK MALİYETLER YATIRIMI ZORLAŞTIRIYOR”

Bölgede üretimi yapılan ürünlerin maliyetlerine de değinen Göktepe, özellikle örtüaltı sebzecilikte ciddi yatırım ve işletme giderlerinin olduğunu belirterek, “Bölgemizde katma değeri yüksek ürünler yetiştiriyoruz. Özellikle örtüaltı sebzecilikte hem yatırım maliyetleri hem de işletme giderleri oldukça yüksek. Bu nedenle bölgemize pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“PAZARIN GARANTİ ALTINA ALINMASI ŞART”

Üreticinin ürettiği ürünü sürdürülebilir bir şekilde satabilmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Göktepe, devlet desteğinin sadece girdi kalemleriyle sınırlı kalmaması gerektiğini söyledi. Göktepe, “Devletin genç çiftçileri desteklemesi çok önemli. Ancak bunun yanında üreticinin girdilerine ciddi teşvik verilmesi ve bizim için en önemli konulardan biri olan pazarın garanti altına alınması gerekiyor. Ürününü nereye, ne zaman, kaç liraya satacağını bilen bir çiftçi ancak sürdürülebilir üretim yapabilir” dedi.

“GECE GÜNDÜZ ÇALIŞAN ÜRETİCİLERE TEŞEKKÜR BORÇLUYUZ”

Konuşmasının sonunda tüm üreticilere teşekkür eden Göktepe, zorluklara rağmen üretime devam eden çiftçilerin ülke ekonomisine büyük katkı sunduğunu söyleyerek, “Üreticilerimiz gece gündüz demeden çalışıyor. Bu destekler için devlet yetkililerine teşekkür ediyoruz ama daha fazla teşvik ve planlama ile üretimi güvence altına almamız şart. Genç nüfusu tarıma yeniden kazandırmazsak gelecekte gıda arzında ciddi sıkıntılar yaşanabilir” açıklamasında bulundu.   -Alkın BİRİCİK

Muhabir: Alkın BİRİCİK