Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, 2021 yılındaki gibi bir kuraklık beklendiğini belirterek üreticilerin normalden erken sulamaya başladığını söyledi. Mart ayında sulama yapılmazken, bu yıl mecburen sulamaya geçildiğini ifade eden Göktepe, toprakta nem oranının azaldığını, son 13 gündür yağmur yağmadığını ve önümüzdeki 15 gün de yağış beklenmediğini dile getirdi.
“ÜRETİCİLER MART AYINDA SULAMA YAPMAK ZORUNDA KALDI”
Göktepe, “Geçtiğimiz hafta havanın soğuk olması, yüksek kesimlere ciddi anlamda kar yağışı düşmesi ve bu karın hala erimemesi olumlu bir gelişme. Ancak normal şartlarda Mart ayında sulama yapmazdık. Nisan’ın 15’inden sonra sulama başlardı. Ancak yaz sulaması takvimi şu an öne çekildi. Mecburen sulamak zorundayız, çünkü topraktaki nem oranı düştü ve hava sıcaklıkları yükseldi” dedi. Göktepe, başta avokado olmak üzere sert çekirdekli meyvelerin de sulama periyodunun başladığını, çiftçilerin ara sulama gibi kültürel önlemlerle verimliliği artırmaya çalıştığını ifade etti.
“MAYIS’TAN SONRA SU İHTİYACI ARTACAK”
Kuraklık tehlikesine dikkat çeken Göktepe, “Önümüzde en sıkıntılı gördüğümüz Mayıs ayı var. Onu atlattıktan sonra Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ciddi anlamda su ihtiyacı olacak” dedi. Göktepe ayrıca, pandemi döneminde tarıma kazandırılan alanların artık ekonomik verime ulaştığını ve önceki yıllara göre daha fazla su ihtiyacı doğduğunu belirterek, “Bu doğrultuda birim başına daha fazla su takviyesi yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“MODERN SULAMA SİSTEMLERİNE GEÇİLDİ”
Alanya’daki üreticilerin yüzde 90 oranında basınçlı sulama sistemine geçtiğini, ancak bazı narenciye bölgelerinde hala geleneksel sulama yöntemlerinin kullanıldığını aktaran Göktepe, “Sulama kanalının kapalı devreye alınması gerekiyor. Bu sayede su kayıplarımız azalacak” dedi. Göktepe, “Ümidimiz, geçtiğimiz haftalarda yağan karın hızlı erimemesi. Bu, yeraltı su kaynaklarını güçlendirecek ve baraj doluluk oranına olumlu yansıyacaktır. Şu anda 13. Bölge DSİ Müdürlüğü’nden aldığımız bilgilere göre işletme kot seviyesinin üzerinde suyumuz var. Geçtiğimiz yıllarda baraj suyu seviyesinde tehlikeli bir durum oluşmadı. Ancak en büyük korkumuz, sondaj kuyularının kuruması” diye konuştu.
“YENİ BARAJ VE GÖLET PROJELERİ HIZLANDIRILMALI”
Göktepe, özellikle Yeniköy Barajı’nın 2025 yılı sulama sezonuna yetişmesi gerektiğini belirterek, 2026 yılı sulama sezonunda bu barajdan toplanan suyun tarımsal üretime dahil edilmesinin şart olduğunu söyledi.
“KURAKLIKLA MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ”
Son yıllarda Eylül ayının da yaz mevsimi gibi geçtiğini, yağışların ancak Kasım’da başladığını hatırlatan Göktepe, “Tarımsal üretimde önümüzde uzun bir süreç var. Ülkemiz için tarım sektörü stratejik bir öneme sahip. Bu nedenle üreticilerin desteklenmesi, yerel yönetimlerin ve Tarım Bakanlığı’nın bu süreçte daha aktif rol alması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Son olarak, don tehlikesine karşı mücadele ettiklerini, yaz aylarında ise aşırı sıcaklarla mücadele edeceklerini belirten Göktepe, “Liyakatli üreticilerimiz var, onlara teşekkür ediyoruz. Bu süreçte devlet kurumları, Tarım Müdürlüğü ve yerel yönetimlerin üreticilere destek vermesini bekliyoruz” diye konuştu. -Alkın BİRİCİK