Alanya’da sağlık çalışanları, 14 Mart Tıp Bayramı’nda iş bırakarak taleplerini dile getirdi. Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) önünde düzenlenen greve, SES Alanya Temsilciliği, Genç Sağlık Sen Alanya Temsilciliği ve Hürriyet Sen Alanya Temsilciliği destek verdi. Eyleme ayrıca, CHP Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir, CHP Alanya İlçe Kadın Kolları Başkanı Ümran Aykut ve partililer de katıldı. Grev, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
“SAĞLIK SİSTEMİ HALKIN YARARINA DEĞİL”
SES Alanya Temsilciliği Üyesi, Patoloji Uzmanı Bahar Bakır Çetin, sağlık sistemindeki sorunların her geçen gün arttığını belirtti. Çetin, sağlık hizmetlerinin giderek ticarileştiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Sağlık hizmetinin metalaştırılarak alınıp satılan bir mala dönüştürülmesine, hastaya müşteri denilmesine ve sağlık bütçesinin özel sermayeye akıtılmasına, sağlık kurumlarının şirketleşmesine, halkın sağlığının paraya tahvil edilmesine, performans, güvencesizlik, şiddet kıskacı ile faturanın sağlık emekçilerine kesilmesine karşı çıkıyoruz.”
“14 MART’LAR BAYRAMA DÖNÜŞSÜN DİYE MÜCADELE EDİYORUZ”
Tıp Bayramı’nın 106. yıl dönümünde de mücadelelerine devam ettiklerini belirten Çetin, sağlık sistemindeki sorunların sağlık çalışanlarını ve halkı olumsuz etkilediğini söyledi. Çetin, “Bizler de bugün coşkulu kutlamalar yapmak isterdik. Bu özel günü eylemlerle karşılamak istemezdik. Fakat sorunlarımız gün geçtikçe katmerleşiyor. Bu sistem, hizmeti üreten biz sağlık emekçilerinden ve hizmeti alan parçası olduğumuz halkın yararına değil. Bu nedenle, 14 Mart’ta hizmet üretmeyerek bir kez daha iş yerleri önlerinden, alanlardan, meydanlardan SES’leniyoruz” diye konuştu. Çetin, taleplerinin karşılanmasını beklediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Bugünü bayram olarak kutlayabilmemiz için çok sayıda sorunumuz içinden acil taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz. Sağlık emekçilerine ek ödeme, teşvik gibi. adlarla yapılan, ekip anlayışını bozan, rekabet oluşturan ve çalışma barışını bozan ödeme yöntemi yerine, yoksulluk sınırının üzerinde, tek kalemde, tamamı emekliliğe yansıyacak şekilde temel ücret ödenmesine başlanmalıdır.”
“VERGİ DİLİMİ YÜZDE 10’DA SABİTLENMELİ”
Sağlık çalışanlarının maaşlarında adalet sağlanması gerektiğini belirten Çetin, temel ücretin belirlenmesinde çeşitli kriterlerin dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Çetin, “Temel ücret üzerine yapılan işin niteliği ve riski, eğitim durumu, kıdem yılı gibi kriterler ile giydirilmiş ücret belirlenmelidir. Hak edişlerin tavan ücret katsayılarına takılmaması için tavan ücret katsayıları yükseltilmelidir. Sağlık emekçileri, uygulanan döner sermaye uygulamaları nedeniyle kamuda çalışan emsallerine göre daha erken vergi dilimine girmektedir” dedi. Çetin, sağlık çalışanlarının mağduriyet yaşamaması için düzenlemeler yapılması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret rejimine gidilinceye kadar, emekliliğe yansımayan döner sermaye, teşvik gibi, isimler adı altında ödenen tüm ücretler vergi dilimi dışında bırakılmalıdır. Vergi dilimleri yüzde 10’da sabitlenmelidir.” Sağlık çalışanlarının taleplerinin karşılanması gerektiğini vurgulayan Çetin, mücadeleye devam edeceklerini söyledi. -Alkın BİRİCİK