Alanya’nın Mahmutlar Mahallesi’nde TOKİ projesi kapsamında inşa edilen ve geçtiğimiz aylarda teslim edilen 250 konutluk projede ev sahibi olan dar gelirli, gazi, şehit ve engelli aileler, yönetim kurulunun aldığı kararlar ve uygulamalar nedeniyle mağdur olduklarını belirterek yetkililere çağrıda bulundular. TOKİ sakinleri, konutların önünde toplanarak basın açıklamasında bulundular ve mevcut yönetim ile ilgili şikayetlerini dile getirdiler. TOKİ sakinleri tarafından yapılan açıklamada, mevcut yönetimin yüksek aidat ve haksız ücretlerle dar gelirli aileleri zor durumda bıraktığı ifade edildi. Yönetimin aidatları 2.000 TL olarak belirlemesi, hak sahiplerinin tepkisine neden olurken sakinler, aynı bölgede bulunan ve birçok sosyal donatıya sahip olan projelerde aidatların 1.000 TL civarında olduğunu belirterek, yönetimin istifasını talep etti.
AK PARTİ İLÇE BAŞKANI TAVLI’DAN DESTEK SÖZÜ
TOKİ sakinlerinin basın açıklamasına katılan AK Parti Alanya İlçe Başkanı Mehmet Şarani Tavlı, sorunun çözümü için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Tavlı, TOKİ’den emlak yönetimi ile irtibat kurduklarını ve genel müdürle de bire bir görüşme yaptığını belirterek, “TOKİ’den ricamızla emlak yönetimi ile irtibat kurduk. Emlak yönetimi genel müdürü ile de bire bir kendim telefonla görüştüm. Buraya bir heyet gönderecek. Bize fiyat teklifi verecekler. Tabii ki tercih sizin. Buradaki site sakinleri tercihini ister emlak yönetiminden yana kullanabilir, isterse de daire sakinleri olarak bir yönetim oluşturup siteyi yönetebilirsiniz. Tercih tamamen sizin ama en azından emlak yönetiminin buraya gelip fiyat teklifi vermesi de size bu süreçte önemli bir yol gösterecektir, kılavuz olacaktır. Bugün TOKİ Siteler Yönetimi Şube Müdürümüzle de defalarca görüştüm. Ücretin çok yüksek olduğunu, Türkiye’de örneği olmadığını kendileri de kabul etti. Bu doğrultuda yanımızda oldu; sitedeki daire sahiplerinin yanında olduğunu ve bunu mevcut sitedeki yönetime de söylediler. Daha sonra bana döndüler. Şu anda mevcut yönetimin ‘Biz böyle bir karar aldık ama hayata geçirmedik’ dediklerini, genel kurula gideceklerini söylediklerini belirttiler. Kendilerine de teşekkür ediyoruz. Devletimiz dar gelirli vatandaşımıza hayalini kurduğu bir siteyi Alanya’da siz değerli vatandaşlarımıza kazandırdı. Böyle güzel bir hizmeti kimseye çar çur ettirmeyiz. Bundan şüpheniz olmasın. Bundan sonraki her süreçte sizin yanınızdayız. Bunu da bilmenizi istiyoruz” dedi.
TOKİ SAKİNLERİNİN TALEPLERİ
TOKİ sakinlerinden Enes Güneş, mevcut yönetimin yüksek aidatlar ve eksik hizmetler konusunda dar gelirli aileleri zor durumda bıraktığını belirtti. Güneş, “Burada ciddi şekilde bir yönetim sorunu var. İnşaat firması tarafından bir sürü eksiklerle teslim edilmiş bir sosyal konut alanında bu eksiklerin çoğu yüksek aidatlardan bize yüklenmeye çalışılıyor. Biz buna itiraz ettik. Bununla ilgili yönetimle diyalog istedik. Hiçbir şekilde diyaloga yanaşmadılar. Buradakilerle muhatap olmazsanız kimlerle muhatap olacaksınız? Yani bizi burada biraz devre dışı bırakmaya çalıştılar. Kendi bildikleri şekilde yönetim şekli ortaya çıkarmışlar. Giderleri kendilerine göre ayarlamışlar. Biz buna tepki göstermemiş olsaydık, yaklaşık 133 bin TL gibi bir maaş ayarlamış yönetim kendilerine. Tepki gösterdik. Hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Aylık 7 bin TL taksit ödeyen bir vatandaş 2 bin TL de aidat mı ödeyecek? Bunların istifa edip biz bir şekilde genel kurula gideceğiz. Biz mevcut yönetimi kabul etmiyoruz. Burada oturan arkadaşlarımıza yönettireceğiz. Bununla ilgili her türlü desteği sağlayacağız. Yönetimde olanlar kendilerine 25 bin TL yazmışlar. Denetimcileri de kendileri seçmiş. Kendilerinin seçtiği denetimciye nasıl kendilerini denettirecek? Denetimcilere de 6 bin TL maaş yazmışlar. Sadece bu vatandaşlara 133 bin TL ödeyeceğiz, 2 bin TL de aidat ödeyeceğiz. Bu da yılbaşına kadar. Yılbaşından sonra 3 bin 500 TL’den ödeneceğinden bahsediyorlardı. Alanya’da havuzlu sitelerde bin TL aidat veren siteler varken burada dar gelirli ailelere bu rakamı ödettirmeyiz. Bu arkadaşlara hiçbir şekilde burayı yönettirmeyeceğiz” diye konuştu.
“BURAYA DAVET EDİYOR VE İSTİFALARINI İSTİYORUZ”
Diğer TOKİ sakinlerinden Muzaffer Akkoç ise, “Burada mevcut yönetimde TOKİ bunları seçtiğinde burada çok fazla çoğunluk yoktu. İster istemez TOKİ buraları birilerine bırakıp gitmek zorundaydı. Ama burada şu anda çoğunluk var. Artık adil bir yönetim seçilebilir. Yönetim şu anda kendi içerisinde de burada ister istemez güven problemi oluştu. Kimse şu anda mevcut yönetimi istemiyor. Bizler aidat vermeme gibi bir talepte bulunmuyoruz. Aidat vermek istiyoruz ama burada dikkat çekmek gereken tek bir unsur var. Yol, internet, sosyal alanla alakalı, çöp kovaları, konteynerleri ile ilgili çok sıkıntılarımız var. Mevcut yönetimi buraya davet ediyor, istifalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“BİZ BURAYA ATILDIK SONRA HALİMİZİ SORAN OLMADI”
TOKİ sakinlerinden Mustafa Keçeli de, “28 Haziran’da teslim başladı. 20 Temmuz’a kadar teslim edildi fakat bu teslim edildiği dönemde henüz elektrik, su abonelikleri yoktu. Elektrik aboneliklerini aldık. Birtakım komşular susuz vaziyette aylarca idare etti. Geldiğimiz noktada klimalar yaz bittiği halde yeni bakımları yapılıyor. Bunun yanında yol sorunumuz var. Asfaltlanmadı. Çöp sorunumuz var. Çöp konteynerleri yetersiz. Benim emekli komşum markete gidebilmek için 2 kilometre yürüyor. Emekçi komşular sabah işe gidebilmek için saat 06.00’da Mahmutlar merkeze kadar yürümek zorun kalıyor. Biz buraya atıldık ama ondan sonra halimizi soran olmadı” diye konuştu.
“AYDA 2 BİN TL AİDAT ÖDENECEK BİR ŞEY DEĞİL”
TOKİ sakini Hatice Erkuş da aidatların yüksekliği konusunda tepkisini dile getirerek, ““Bu sitelerin yüzde 80’inin çatısı akıyor. 2 bin TL aidat konulmuş. Burası garibanlar için yapılan bir yer. Bana Alanya’da tek bir site gösterin aidatı 2 bin TL olan. Bu 2 bin TL. Bu konularda bize CHP mi AK Parti mi yardımcı olacak? Emekli, yetim, şehit yakını burada oturanlar. Yapılmayan şeyler aidatlarla bu garibanların üzerinden mi alınıp yapılacak? Bu konuda bir yardım bekliyoruz. Ayda 2 bin TL aidat ödenecek bir şey değil” dedi. -Alkın BİRİCİK