Alanya Belediyesi Meclisi tarafından 2004 yılında başlatılan Turuncu Bayrak Hijyen İşletme Projesi, gıda güvenliği ve hijyen kalitesini artırmayı hedefleyen önemli bir uygulama olarak 2024 yılında da devam etti. Başlangıçta yalnızca restoranlar, barlar ve yiyecek içecek işletmelerine yönelik olarak tasarlanan proje, hijyen kurallarının önemli olduğu diğer sektörlerden de talep görerek kapsamını genişletti. 

2024 yılında Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucunda, toplamda 212 kez denetim yapıldı ve ilçede 153 işletme Turuncu Bayrak ödülünü almaya hak kazandı. Ancak 2025 yılında bu proje yeniden hayata geçirilmeyecek. 

ZORUNLULUK HALİNE GELMELİ

Geçtiğimiz aylarda Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Servet Ünlü Turuncu Bayrak uygulamasının, Alanya’daki yeme-içme sektöründe hijyen standartlarını yaygınlaştırmak amacıyla başlatıldığını ancak, artık bu tür kriterlerin ayrıcalık değil, zorunluluk haline gelmesi gerektiğini vurgulamıştı. Yerel bir uygulama olması nedeniyle bilinirliği sınırlı kalan Turuncu Bayrak uygulamadan kaldırılarak, uluslararası standartlarda faaliyete geçirilerek adından söz ettirmeye devam edecek. 

YENİ SİSTEME KİMLER DAHİL OLABİLİR

Restoranlar ve kafeler
Oteller ve catering firmaları
Yerel gıda üreticileri
Gıda perakendecileri ve toptancılar

İŞTE KRİTERLER

Katılım için işletmelerin aşağıdaki kriterlere uyum sağlaması gerekiyor. Hijyen ve gıda güvenliği standartlarına uygun olmak, yöresel ve sürdürülebilir gıda ürünleri kullanmak, atıksız mutfak uygulamalarını benimsemek, enerji ve su tasarrufu sağlayan sistemler kullanmak, topluma katkı sağlayan eğitim ve bilinçlendirme projelerine katılmak. Yeni sistem ile global tanınırlık kazanılacak ve müşteri güveni arttırılacak. Alanya Belediyesi, bu dönüşümle birlikte yerel işletmelerin hem hijyen hem de sürdürülebilirlik açısından daha güçlü bir yapıya kavuşmasını amaçlıyor. -Alkın BİRİCİK

Muhabir: Alkın BİRİCİK