Alanya’nın lokomotif sektörlerinden tarımın kalıcılığı ve gelecek nesillere aktarılması için bir çok yenilik ve destek de üreticilere sağlanıyor. Özellikle sera alanında yapılan yatırımlar üreticilerin dikkatini çekiyor. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, örtü altı tarım ve meyve yetiştiriciliği yapmak isteyen üreticiler için mevcut finansal imkanlara dair önemli açıklamalarda bulundu.

Bu desteklerden en dikkat çekeni, beş yıl ödemeli ve yılda bir defa ödeme yapılacak şekilde sağlanan yatırım kredisi. Bu kredi desteği, yüzde 50 sübvansiyon oranıyla sunuluyor ve üreticilerin yatırımlarını kolaylaştırıyor.

SERAYA DESTEK 

Başkan Göktepe verilen destekler hakkında yaptığı açıklamada,” Sebze ve diğer örtü altı muhtelif sert çekirdekli meyve tesisi kurmak isteyenler için şu anda beş yıl ödemeli yılda bir defa ödeyecekleri şekilde yatırım kredisi var. Yüzde 50 sübvansiyon uygulanarak yapılan bir kredi desteği. Sertifikalı plan kullanılması durumunda, genç ve kadın çiftçi olması durumunda da faiz oranı yüzde 20 daha düşüyor. 

Muz açısından ise üreticilere devlet destekli sübvansiyonlu kredi olanağı yok. Adaptasyon sağladığı bölgelerin dışına kaydığı için hem üreticilerden hem de üretici birliklerinden bakanlığa talepte bulunuldu ve muzun kredisi kapatıldı. Yetiştiği bölgelerin dışına çıktığı için bunun planlamasını yapmak gerekiyordu. Ancak, mango, papaya, avokado gibi diğer tropikal meyvelerde devlet destekli sübvansiyonlu krediler var” dedi. 

FAİZLER ÜRETİCİYİ KORKUTUYOR 

Üreticilerin maliyetler ve kredi faizlerinin yüksek olmasından dolayı eskisine göre sera yapımına çok fazla geçmediğini söyleyen Göktepe IPART projeleri hakkında da önemli bilgiler verdi. Göktepe,” Üretici hem kredi faiz oranlarının yüksek olduğundan dolayı hem de yatırım maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı hızlı bir şekilde sera yapımına geçmiyor. Yatırımı yaptıktan sonra o sene içinde işletmeyi çevirebilmek için de işletme kredisi var. 

İşletme kredisi de yine bir sene sonra ödenecek şekilde veriliyor. Bizim yıllardır üstüne düştüğümüz ve değindiğimiz IPART projesi var. IPART projesi geçen yıl itibariyle Antalya’yı da kapsayacak şekilde bütün illere eşit bir şekilde dağıldı ve şubeleri açıldı. Bu noktada da yüzde 50 hibe programlı kredilendirilebilecek ve normal şekilde kredilendirilebilecek devlet destekleri de var. IPART projesinin şu anda yapılamamasının nedeni de proje daha yeni olduğu için bazı prosedürler netleşmedi” diye konuştu.  -Fatma Bedia UYAR

Muhabir: Fatma Bedia UYAR