Türkiye'nin turizmdeki en büyük kozu olan 'her şey dahil' sistemi, sürdürülebilirlik sorunları ve tırmanan gıda maliyetleri karşısında alarm veriyor. Dev açık büfelerde çöpe giden tonlarca yiyecek, hem ekonomiyi hem de çevreyi olumsuz etkilerken, uzmanlar bu sistemin geleceğini tartışmaya açtı. Tur operatörlerinin baskısı ve müşteri alışkanlıkları nedeniyle köklü değişikliklerin zor olduğu belirtilse de, sektör temsilcileri sistemi tamamen rafa kaldırmak yerine yeniden tanımlamanın kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.
TEHDİT EDİYORLAR
Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, 'her şey dahil'in artık israfı körükleyen bir yapıya dönüştüğünü belirterek, "Operatörler bu paketleri daha kolay sattıkları için otelcileri 'Sistemi bırakırsanız müşteri bulamazsınız' diyerek tehdit ediyor. Bu sistem Türkiye'de bir israf ekonomisine dönüştü" ifadelerini kullandı. Artan maliyetlerin yemek kalitesini düşürdüğüne de dikkat çeken Karcılıoğlu, "Gıdaların raf ömrü dolduktan sonra tekrar büfeye konması sağlığı tehdit eder hale geldi" uyarısında bulundu. Çözüm olarak ise Türkiye'nin zengin gastronomik değerlerinin ön plana çıkarılması ve '7+1 A’la Carte restoran' konseptinin yaygınlaştırılması gerektiğini savundu.
KONTROLSÜZ BÜYÜYOR
Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı İlhan Arıdıcı da sistemin kontrolsüz büyümesine dikkat çekerek, "Başlangıçta daha sınırlı olan bu sistem, otelcilerin rekabeti yanlış anlamasıyla şımartıldı. Lüks içkilere kadar her şey pakete dahil edilince altından kalkılmaz hale geldi. Günümüz maliyetleriyle bu yük sürdürülemez" dedi ve sektörün yeniden yapılanma için birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
SİSTEM EVRİLMELİ
'Her şey dahil' sistemini Türkiye'ye getiren Dr. Cem Kınay ise değişen dünya ve iklim krizi koşullarında bu sistemin evrilmesi gerektiğini savunuyor. "Her şey dahil geçmişte turizmi büyüttü, şimdi 'Sıfır atık her şey dahil' modeliyle geleceğimizi koruyabiliriz" diyen Kınay, israfı önlemek için esnek menüler, küçük porsiyonlar ve 'sipariş üzerine' büfe konseptlerinin uygulanabileceğini öneriyor. Ayrıca, misafirlerin katılımıyla atık ayrıştırma merkezleri kurulması, sürdürülebilir tedarik zinciri benimsenmesi, tek kullanımlık plastiklerin kaldırılması ve su dolum istasyonları kurulması gibi çözümler de Kınay'ın önerileri arasında yer alıyor. Misafirlerin bilinçlendirilmesi, sistemin şeffaflaştırılması ve sertifika programlarına katılım da geleceğin 'her şey dahil' modelinde önemli adımlar olarak görülüyor. -Haber Merkezi