Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, yaklaşan turizm sezonu öncesinde bölge turizmine ilişkin Alanya Posta Medya’ya değerlendirmelerde bulundu. Türkiye genelinde artan maliyetlerin ve fiyat dengesizliğinin turizm sektörüne etkilerini geçtiğimiz günlerde dile getiren Sili, bu kez Alanya’nın alternatif turizm alanlarında da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Sili, açıklamalarında Alanya’nın yalnızca deniz-kum-güneş eksenli turizme değil; tarih, kültür, spor ve sağlık turizmine de odaklanarak daha sürdürülebilir ve çeşitlendirilmiş bir turizm yapısına yönelmesi gerektiğini ifade etti.

Bu çerçevede, özellikle bölgedeki tarihi miras alanlarının daha iyi değerlendirilmesi, antik kentlerin hikayeleştirilerek tur programlarına entegre edilmesi ve Bodrum gibi örneklerde olduğu gibi ziyaretçiye deneyim sunan modellerin geliştirilmesi gerektiğini savunan Sili, sağlık ve spor turizmi başlıklarında da Alanya’nın büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. 

“HİKAYELEŞTİRMELİ, CAZİBE KAZANDIRMALIYIZ”

ALTİD Başkanı Burhan Sili, Alanya’nın sahip olduğu kültürel ve tematik zenginliğin turizm politikalarında daha çok öne çıkarılması gerektiğini belirterek, “Alanya’da Aidat, Iotape, Kalekule, Tersane, Mahmutlar’dan Gazipaşa’ya kadar uzanan birçok tarihi kalıntı, kültürel değer var. Bu bölgeleri sadece göstermek yetmez; hikayeleştirmeli, cazibe kazandırmalıyız” dedi. Sili, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ege Turizm Vakfı’nın bu alanlarla ilgili ciddi projeleri olduğunu belirterek, özellikle Syedra Antik Kenti gibi yerlerin tur programlarına dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Sili,
“Buraları ziyaretçilere hikaye sunan, deneyim yaşatan merkezler haline getirmeliyiz. Bodrum Kalesi gibi örneklerde gördüğümüz gibi mizansenler, canlandırmalarla kalemizi, tarihi bölgelerimizi çekici hale getirebiliriz” diye konuştu.

“MISIR, PAZARLAMA KONUSUNDA GÜÇLÜ; BİZ DE AYNI ÇABAYI GÖSTERMELİYİZ”

Alanya’nın rakip turizm destinasyonlarından biri olan Mısır’ın pazarlama stratejilerine dikkat çeken Sili, “Mısır piramitlerini, tarihi eserlerini çok iyi pazarlıyor. Bizim de Alanya’da bunu yapmamız gerekiyor. Sahip olduğumuz varlıkları hikayeleştirerek ve doğru sunarak cazip hale getirebiliriz” ifadelerini kullandı.

“SPOR VE SAĞLIK TURİZMİ DE YÜKSELİŞTE”

Alanya’nın sadece kültürel mirasıyla değil, aynı zamanda spor ve sağlık turizmi açısından da ciddi bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan ALTİD Başkanı, “Sahilde yapılabilecek sporlar başta olmak üzere farklı spor dallarının Alanya’ya çekilmesi noktasında ciddi çabalar var” dedi. Sağlık turizminde ise Alanya’da büyük bir ivme kazanıldığını ifade eden Sili,
“Beğenirsiniz, beğenmezsiniz ama Alanya’da benim bildiğim kadarıyla 150’ye yakın diş kliniği var. Bu klinikler estetik ve ağız-diş sağlığı hizmetleri veriyor. Fuarlar, sosyal medya, farklı mecralar üzerinden ciddi tanıtım faaliyetleri yapılıyor” dedi.

“SÜREÇ İÇERİSİNDE ALANYA BU ALANDA NASİBİNİ ALACAKTIR”

Turizmin çeşitlenmesinin bir anda olamayacağını da vurgulayan Sili,
“Bunlar kısa vadeli değil, süreç içerisinde gelişecek işler. Ancak biz altyapı çalışmalarını, tanıtım faaliyetlerini sürdürdüğümüz sürece Alanya, kültürel ve tematik turizmde de hak ettiği payı alacaktır” diye konuştu. Sili, açıklamasının sonunda hem kamu hem özel sektör iş birliğiyle Alanya’nın sadece klasik yaz turizmiyle değil, yılın her dönemi cazip hale gelen bir destinasyon haline gelmesi için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.   -Alkın BİRİCİK
 

Muhabir: Alkın BİRİCİK