Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyeni Doç. Dr. Mehmet Dikici koordinatörlüğünde yürütülen bilimsel çalışmalarda, Alanya ve çevresindeki derelerde meydana gelebilecek taşkınlara dair kapsamlı bir risk analizi yapıldı. Çalışmalar sonucunda, ani su baskınlarında can ve mal kaybını önlemeye yönelik öneriler geliştirildi.

Küresel iklim değişikliğinin ve çarpık kentleşmenin etkisiyle son yıllarda sıklaşan sel felaketlerine karşı hazırlıklı olunması gerektiği vurgulanan projede, Alanya'nın çeşitli bölgelerinde taşkın riski taşıyan alanlar haritalandırıldı. Demirtaş-Sedre Çayı ve Oba Çayı başta olmak üzere birçok dere incelenerek modellemeler oluşturuldu.

DERE YATAKLARINDAKİ YAPILAŞMA TEHLİKE OLUŞTURUYOR


Yapılan analizler, dere kenarlarında taşkın anında zarar görebilecek yapıların varlığını gözler önüne serdi. Bu tür yapıların kaldırılması, dere yataklarının ıslah edilmesi ve doğal akışın korunması gerektiği ifade edildi. Aynı zamanda dere işletmelerinin düzenli olarak denetlenmesi, taşkın riskine karşı halkın bilinçlendirilmesi ve eğitim faaliyetlerinin artırılması önerildi.

ALANYA’DAN GAZİPAŞA’YA BİLİMSEL YAYILIM


ALKÜ ile Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında elde edilen harita verileriyle yapılan analizler, sadece Alanya ile sınırlı kalmayacak. Gazipaşa’dan Manavgat’a kadar olan bölgede 5 yeni bilimsel çalışmanın eğitim ve hazırlık süreci de başlatıldı. Bu çalışmaların taşkın riskine karşı bölgesel politika üretiminde referans olması hedefleniyor.

DOÇ. DR. MEHMET DİKİCİ’DEN ALANYA’YA KATKI


Projeye öncülük eden Doç. Dr. Mehmet Dikici, çevre, iklim ve su kaynakları alanında uzun yıllara dayanan tecrübesiyle tanınıyor. İklim Değişikliği Başkanlığı Bilim Danışma Kurulu ile Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Su Şurası Bilim Kurulu’nda görev alan Dikici, ALKÜ’deki görevine başlamadan önce 17 yıl boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü’nde önemli projelere imza attı.

Doç. Dr. Dikici'nin danışmanlığında yapılan bu çalışmalar, hem akademik hem de yerel yönetim düzeyinde taşkın önleme stratejilerinin bilimsel temellere dayandırılmasına olanak sağlıyor. -ALKÜ Basın Bülteni

Kaynak: ALKÜ Basın Bülteni