ALTSO Aylık Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Meclis salonundaki toplantıda üyelere hitap eden ALTSO Başkanı Eray Erdem, önce ikamet konusuna değindi. Erdem, “İkamet konusunu çok dillendirdik. Ankara’da ilgili kurum kuruluşlarda dile getirdik. Israrla şunu söyledik. Bizden başka da çok dillendiren bir şehir, bölge ya da olmadı maalesef ama günün sonunda ben öyle inanıyorum ki bizim taleplerimiz doğrultusunda Alanya’nın başta olmak üzere sahil bölgelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak, mevcut sorunları giderecek şekilde bir düzenlemeyle bu yılın sonuna doğru ikamet ile ilgili sonuç alacağımızı düşünüyorum. Göç İdaresi Başkanlığı bu konuyla ilgili çok teferruatlı, belki de bugüne kadar olmadığı şekilde bizlerin de farklı bölgelerin de talepleri, raporlarını göz önünde bulundurarak çalışma yapıyor. Biz de bunun takipçisiyiz” dedi.
“SORUNLARI AKTARDIK”
Önceki Dönem Dışişleri Bakanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, kurum müdürleri, oda, dernek ve STK Temsilcileri ile iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen istişare toplantısının ayrıntılarını meclis üyeleriyle paylaşan Erdem, “Toplantımızda; bizlere her zaman destek veren, taleplerimizin takipçisi olan Sayın Bakanımıza Alanya’mızın sorunlarını anlatıp, çözüm konusunda bir kez daha desteğini istedik. Özellikle; Alanya-Gazipaşa Havalimanı’nın genişletilmesi, Antalya-Alanya Otoyol Projesi, ikametgah sorunu, konutların kısa süreli kiralanması, gıda ürünlerinde KDV oranının girişte yüzde 1, çıkışta yüzde 10 olmasından kaynaklı ortaya çıkan vergi yükü, turizm girdi maliyetlerinin artması, turizmde dövizin gerçek değerini bulmamasından kaynaklanan gelir kaybı, Alanya ve Gazipaşa’nın tarım ürünlerinin Alanya’da gümrüklenmesi konusunda sonuç alınması ama bir laboratuvarın acilen tamamlanması, yeni turizm tesislerine teşvik verilmesi yerine mevcut tesislere yenileme ve modernizasyon teşviki verilmesi ile ilgili taleplerimizi vurgulayıp, görüş ve önerilerimizi paylaştık” dedi.
“İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARINI DEĞERLENDİRDİK”
ALTSO’nun da üyesi bulunduğu Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TD-IHK) Düsseldorf’ta gerçekleştirdiği “Meet and Greet” etkinliğine de katıldıklarını ifade eden Erdem, “Etkinlikte Alanya’mız hakkında bilgiler sunduk ve başta turizm olmak üzere şehrimizin lokomotif sektörleri tarım, inşaat ve emlak alanlarında iş birliği fırsatlarını değerlendirdik” diye konuştu.
“BELİRSİZLİK OLUMSUZ ETKİLİYOR”
2 yıldır ekonomide yaşanan belirsizlik nedeniyle ticaretteki dayanışma kültürünün olumsuz etkilendiğini belirten Erdem, “Sektörlerin içerisinde birbirine vade, faizsiz kredi açma kültürü de bitti. Cadde, sokaktaki bütün iş yerlerini tek tek gezelim. İş insanlarının dükkanlarındaki sermaye maksimum yüzde 30-40’ı kendi öz sermayesidir. Gerisi çekle mal almıştır. Eşinden, dostundan emanet almıştır. Başka bir borcunu kapatmıştır. Uzun zamandır devam eden ve ne zaman sonlanacağı belli olmayan ekonomik krizden dolayı biz artık bunu da kaybetmiş durumdayız. İki sebepten. Birincisi artık imkanlar çok dar. İkincisi herkesin kendisi ile kaygısı büyüdüğü için maalesef bu konuda kimse kimseye destek olamaz durumda. Bugüne kadar herkes kış çok kötü geçecek diye benzer söylemler söylerdi ama bu kış özellikle çok kötü geçecek diye buradan yinelemek istiyorum. Bir an önce ülkenin ve bölgenin misafir profilini iyileştirmemiz lazım. Bununla ilgili hepimize çok büyük işler düşüyor. Son 3-5 yıldır Alanya’daki misafir profili gittikçe değişti. Biz dönem dönem belki bunları ranta kurban ettik. Şehir gittikçe karanlık bir hal almaya başladı. Yorgun, bitkin bir şehir görünümüne büründü. Biz bir an önce şehri bu karanlık görüntüden aydınlığa çıkaracak projeler geliştirmemiz lazım. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde belki öncelik sırasına göre toplantılar yapıp projeler geliştirmemiz gerekecek. Belediyemizden, Kaymakam Fatih Ürkmezer’den önümüzdeki günlerde toplantı talep edeceğiz. Sadece günü kurtaran projelerle Alanya’nın turizmde yol alma şansı kalmadı. Şehrin içinden yabancı turisti çektiğimiz zaman şehrin ekonomisi yerle yeksan olacaktır. İkamet konusu benim nazarımda bu derece önemli. İmaj, turizm bölgeleri ülkenin dışa açılan penceresi diyoruz. Bu açılardan ele alınıp bölgenin sorunlarını çözecek şekilde yeni bir düzenlemeyle hayata geçirilmesini umut ediyorum. Bununla ilgili girişimlerimiz devam ediyor. Sürekli istişare halindeyiz” diye konuştu.
“ALANYA’NIN SORUNLARINI HEP BİRLİKTE TAKİP ETMELİYİZ”
Alanya-Antalya Otoyolu hakkında da konuşan Erdem, “Alanya 50 ilden daha fazla vergi veren bir şehir. Biz bunu sürekli gurur duyarak dile getirdik. Sürekli Alanya’nın gücünden bahsettik ama maalesef Alanya’nın bu gücünün karşılığını alamadık. Burada idarecilerin, hükümetin ne kadar eksiği varsa bizlerin, yerel dinamiklerin de o kadar eksiği var. Demek ki biz de hakkımızı almakla ilgili yeterli girişimlerde bulunamamışız. Bu konuda da bu işin sıkı takipçisi olacağız diye toplantıda dile getirdik. Bakan bey de toplantıda tarihle ilgili müjdeyi verdi. İnşallah ihaleyi alan firma en kısa sürede kazmayı vurmaya başladığı an en kısa zamanda otoyol devreye girer. Çünkü Alanya turizminin gerek sayısal gerek kalite anlamında olmazsa olmazlarından biri otoyol. Alanya’nın sorunlarını öncelik sıralamasına göre iyi sıralayıp, tespit edip sıkı bir takipçi mantığıyla işi sonlandırana kadar hepimizin birlikte takip etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Erdem ayrıca, Alanya ve Antalya’da gerçekleştirilen ziyaretler, komite toplantıları, eğitim çalışmaları ve ALTSO’da düzenlenen toplantılar ile ilgili olarak da meclis üyelerini bilgilendirdi. Toplantı sonunda, meclis üyeleri ALTSO'nun faaliyetlerine ilişkin görüşlerini paylaştı ve önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalar üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. -Alkın BİRİCİK