İklim değişikliği ve küresel ısınmanın her geçen yıl etkisini artırması, dünya genelinde su kaynaklarının azalmasına neden oluyor. Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yaşanabilecek kuraklık riskine karşı önlemler almak amacıyla ALKÜ tarafından geliştirilen "Akdeniz Bölgelerinde Akıllı Tarım için Sürdürülebilir Su Yönetimi" (SWAMED) adlı proje, Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilecek. Toplam 2,7 milyon avro bütçeye sahip proje, Tunus, Türkiye, Mısır ve Yunanistan’da belirlenen pilot bölgelerde uygulanarak üç yıl boyunca devam edecek.
ALKÜ tarihindeki ilk merkezi proje olma özelliğini taşıyan SWAMED, aynı zamanda Interreg NEXTMED kapsamında ilk çağrıda kabul edilen projeler arasında yer aldı.
'BÖLGEMİZ İÇİN UMUT OLACAK'
ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, projenin kabul edilmesiyle birlikte Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kılıç, Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhan Cengiz ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Fırat Arslan ile bir araya geldi. Rektör Türkdoğan, projeyi büyük bir gururla karşıladıklarını belirterek, “Bu proje, bölgenin tarımsal geleceği için büyük bir adım olacak. Sadece çiftçilerimize değil, aynı zamanda su yönetimi konusunda tüm kurumlara rehberlik edecek. Küresel ısınmanın giderek arttığı bu dönemde, böyle bir çalışmanın hayata geçmesi bölgemiz için büyük bir umut kaynağıdır” dedi.
'TEKNOLOJİYLE SU YÖNETİMİNDE YÜZDE 30 VERİM ARTIŞI HEDEFLENİYOR'
Projenin uzun süredir titizlikle hazırlandığını ifade eden Doç. Dr. Fırat Arslan, “Sürdürülebilir su kaynaklarının korunması adına yürütülen bu çalışmayla, su kullanımında yüzde 20-30 oranında verimlilik sağlamayı hedefliyoruz. Su kalitesini artırmak, tarımsal üretimi desteklemek ve su kaynaklarının bilinçli kullanılmasını teşvik etmek için yapay zeka, drone teknolojileri ve sensörler kullanacağız. Böylece çiftçiler, anlık verilere dayanarak en doğru sulama yöntemlerini uygulayabilecek. Üç yıl sürecek bu proje sayesinde Akdeniz’de sürdürülebilir tarımsal su yönetimi konusunda önemli bir ilerleme kaydedeceğiz” diye konuştu. -İHA