Son yıllarda sağlıklı beslenmeye olan ilginin artmasıyla birlikte, yer elması da popülerliğini hızla artıran besinler arasında yer alıyor. Bilim insanları tarafından altından bile değerli olarak nitelendirilen yer elması, içeriğindeki zengin besin değerleriyle sağlığımıza birçok fayda sağlıyor.
Papatyagiller ailesinden gelen yer elması, patatese benzeyen kök yumruları ile tüketilen bir bitkidir. Tatlımsı bir lezzete sahip olan yer elması, çiğ olarak tüketildiği gibi çeşitli yemeklerde de kullanılabilir.
İçeriğindeki inülin sayesinde bağırsak sağlığını destekler, kabızlık gibi sorunları önler. Yüksek lif içeriği sayesinde kan şekerini dengeleyerek diyabet hastaları için ideal bir besindir. b Antioksidan ve C vitamini bakımından zengin olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek potasyum içeriği sayesinde kan basıncını düzenler ve kalp sağlığını korur. Düşük kalorili ve yüksek lifli olması sayesinde tokluk hissi verir ve kilo kontrolüne yardımcı olur.
Yer elmasının bu kadar popüler olmasının başlıca nedenleri arasında; Son yıllarda sağlıklı beslenmeye olan ilgi artmasıyla birlikte yer elması da daha çok tercih ediliyor. Hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilmesi, yemeklerde kullanışlı olması ve lezzetli olması yer elmasını daha cazip kılıyor. İçerdiği zengin besin değerleri sayesinde sağlıklı yaşam arayışında olanların ilgisini çekiyor.
Yer elması, ülkemizin birçok bölgesinde yetiştirilmektedir. Özellikle sonbahar aylarında daha bol bulunmaktadır. Çiğ olarak tüketilebileceği gibi, çorbalarda, salatalarda ve çeşitli yemeklerde de kullanılabilir. -Haber Merkezi