Mart-Mayıs arasındaki kuş göçü döneminde düzenlenen halkalama atölyesi, öğrencilere kuşların yaşam döngüsü hakkında kapsamlı bilgi sundu. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Kuş Araştırmaları ve Çevre Derneği’nin (KUCEDER) iş birliğinde gerçekleştirilen etkinlikte gençler, kuş türlerinin ayırt edilmesi, kanat uzunluğu ve ağırlık ölçümü gibi halkalama süreçlerini uygulamalı olarak öğrendi. Eğitimin ardından halkalanan kuşlar doğal ortamlarına salındı.
ÇOCUKLAR FARKINDALIK KAZANDI
Alanya Alaeddin Keykubat Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Karaardıç, kuşlarla birebir temas kuran öğrencilerin doğaya olan ilgisinin arttığını belirterek, bu tür uygulamalı eğitimlerin çevresel duyarlılığı artırdığını söyledi. “Fotoğrafla değil, doğrudan dokunarak öğrenmek çocukların aklında daha kalıcı izler bırakıyor” dedi.
YENİ NESİL KUŞ GÖZLEMCİLERİ YETİŞİYOR
Etkinliğe katılan Hollandalı uzman Kees Van Kleef ise gençlerin eğitilmesinin önemine değindi: “Kuş halkalama bilgisinin gelecek nesillere aktarılması kritik. Biz artık bu işin tecrübeli kısmıyız, ama bu işi sürdürecek olan öğrenciler.”
ÖĞRENCİLER İLK KEZ YABAN KUŞLARINA BU KADAR YAKLAŞTI
Etkinliğe katılan öğrencilerden Eda Beril Basıncı, bugüne dek hiç görmediği kuş türlerini gözlemlediğini söyleyerek, “400’den fazla kuş halkalandı, her biriyle ayrı bir şey öğrendik” dedi. Sude Naz Sudenazgül ise ilk kez böyle bir deneyim yaşadığını dile getirerek, “Kuşlara zarar vermeden nasıl tutulacağını öğrendik, çok heyecan vericiydi” diye konuştu. -İHA