Bu yıl en üst kalite ve rekoltede karpuz üretimi yapan Aydın, pazarcıların gözdesi haline geldi. Müşterilerinin özellikle Aydın karpuzunu tercih ettiğini belirten pazarcılar, Aydın karpuzu piyasaya çıktığında başka bölgelere yönelmediklerini ifade etti.
"Bu Bölge Bitmedikçe Başka Yere Gitmeyiz"
Burdur'un Gölhisar ilçesinden Aydın'a karpuz almaya gelen pazarcı Halil Çelik, Aydın karpuzunun aroması, şekli ve genel kalitesi nedeniyle müşteriler tarafından çok beğenildiğini vurguladı. Çelik, "Aydın karpuzu çıktıktan sonra diğer bölgelerin karpuzu pek rağbet görmüyor. Herkes karpuz sarmak için tarlada sıraya giriyor. Biz bunları tezgaha indirdiğimizde halk tarafından yoğun bir talep oluyor. Bizim gibi bu sefer müşteri de tezgahta sıra bekliyor. Haftalık en kötü 20-25 ton karpuz satıyorum. Haziran'ın 10'u gibi başlıyor, Ekim'in 10'una kadar geldiğimiz oluyor. Yani bu bölge bitmedikten sonra hiçbir yere ayrılmıyoruz" dedi.
Germencik'ten Efeler'e karpuz almaya gelen Osman Alimoğlu da, erkenci Aydın karpuzunun Adana karpuzundan sonra çıktığını ve kalite olarak aynı seviyede olduğunu belirtti. Söke'den gelen karpuzcu Özgür Kanık ise, Aydın karpuzunun kalitesinin tartışılmaz olduğunu ve Antalya, Burdur, Denizli gibi birçok ilden alıcıların geldiğini söyledi. Kanık, sabahın 4'ünde gelmesine rağmen hala sıra beklediğini ve müşterilerinin memnuniyetinin kendileri için çok önemli olduğunu ekledi.
Rekolte İyi, Fiyatlar Düşük
Karpuz üreticisi İsa Günlü, bu yıl rekoltenin çok iyi olduğunu, havaların güzel gitmesi sayesinde kaliteli ürünler yetiştirdiklerini ifade etti. Günlü, "Bu yıl rekoltemiz iyi, 9-10 ton civarı bir rekolte bekliyoruz. Şu ana kadar memnunuz. Sadece bu yıl ekiliş alanları genişledi. Dolayısıyla arz talep meselesi. Arz çok talep ona göre yetişemiyor. Dolayısıyla fiyatlar, geçen yıla göre neredeyse aynı ama girdiler iki katına ulaştı. Ama yine de memnunuz" diye konuştu.
25 yıldır karpuz tüccarlığı yapan Tosun Demir ise, rekoltenin iyi olmasına rağmen fiyatların düşük olmasından yakındı. Demir, "Bu yıl işimiz güzel, fiyatlar güzel değil. Rekolte çok güzel, ihracatın yavaşlamasıyla birlikte fiyatlar düştü. Şu anda tarlada 7-8 TL hasat ediliyor. Marketlerde hala 15-20 TL bandında satılıyor. Vatandaş bunun hesabını bize soruyor. Biz de işin içinden çıkamıyoruz ama yapacak bir şey yok" dedi. Demir, Aydın karpuzunun tadı, aroması, boyutu ve şekliyle Türkiye'nin en kaliteli karpuzlarından biri olduğunu ve bu nedenle büyük talep gördüğünü vurguladı. -Haber Merkezi