Isparta'da kiraz hasadı başladı ve yaklaşık 2,5 ay sürecek sezon boyunca dalından koparılan kirazlar hem iç piyasaya hem de yurt dışına gönderiliyor.
Türkiye kiraz üretiminde dünya lideri konumunda ve 650 bin ton civarında üretim yapılıyor. Bu üretimin %12,3'ü (80 bin ton) ihraç edilirken, kalanı iç pazarda tüketiliyor.
Yakın coğrafya başta olmak üzere 50'den fazla ülkeye kiraz gönderiliyor. En fazla ihracat Almanya'ya yapılırken, onu Rusya, Avusturya ve İtalya takip ediyor.
Isparta'da 40 bin dekar alanda kiraz üretimi yapılıyor ve 5 bin civarında üretici bu alanda geçimini sağlıyor. Geçen yıl Isparta'dan 19 bin ton civarında kiraz ihracatı gerçekleşti ve bu yıl da benzer bir rakam bekleniyor.
Kiraz üretimini iklim olayları da etkiliyor. Özellikle dolu yağışı ve aşırı sıcaklıklar ürünün kalitesini ve miktarını olumsuz etkiliyor. -Haber Merkezi