Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Akdeniz Bölgesi'nde mikroplastik kirliliği iddiaları üzerine başlattığı kapsamlı denetimlerde çevre mevzuatına aykırı faaliyet gösteren 23 tesise toplam 47 milyon 599 bin lira idari para cezası uyguladı. Denetimler Adana, Antalya, Hatay, Mersin ve Muğla'da sürüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Akdeniz kıyılarında denizde ve sahil şeridinde mikroplastik kirliliği oluştuğu yönündeki iddialar üzerine 1 Temmuz itibarıyla kapsamlı çevre denetimleri başlattı. Adana, Antalya, Hatay, Mersin ve Muğla'da yürütülen incelemelerde atık su ve atık yönetimine yönelik yüzlerce denetim gerçekleştirildi.
491 Denetim Yapıldı
Bakanlık ekipleri tarafından beş ilde gerçekleştirilen 491 denetimde çevre mevzuatına aykırı faaliyet gösterdiği belirlenen 15 tesise toplam 26 milyon 847 bin lira idari para cezası kesildi.

Denetimlerin yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı merkez teşkilatı ekipleri de Adana ve Mersin'de atık geri dönüşüm tesisleri ile atık su arıtma tesislerinde incelemelerde bulundu. Kirletici özelliği yüksek olduğu değerlendirilen 142 tesis denetim planına alınırken, 27 Temmuz'dan bu yana 39 ayrı denetim gerçekleştirildi.
Seyhan Arıtma Tesisi'ne Çifte Ceza
Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (ASKİ) bağlı Seyhan Atıksu Arıtma Tesisi'nde yapılan incelemelerde, atık suların bir bölümünün arıtma işlemine tabi tutulmadan doğrudan deşarj edildiği tespit edildi.

Geçen yıl aynı ihlal nedeniyle ceza uygulanan tesis hakkında bu kez tekrarlanan ihlal nedeniyle iki kat yaptırım uygulanarak 5 milyon 874 bin lira idari para cezası kesildi.
Toplam Ceza 47,6 Milyon Liraya Ulaştı
27 Temmuz'dan itibaren gerçekleştirilen denetimlerde Seyhan Atıksu Arıtma Tesisi'nin de aralarında bulunduğu çevre mevzuatına aykırı faaliyet gösteren 7 işletmeye toplam 20 milyon 732 bin lira idari para cezası verildi.
Böylece 1 Temmuz'dan bu yana yürütülen denetimlerde Akdeniz Bölgesi'nde çevre kurallarını ihlal ettiği belirlenen 23 tesise toplam 47 milyon 599 bin lira idari para cezası uygulanırken, Bakanlık ekipleri bölgedeki denetimlerin aralıksız devam edeceğini bildirdi.





