Antalya Serbest Bölgesi’nin dış ticaret hacminin yüzde 52’si OECD ülkeleriyle gerçekleşirken, bu ticaretin yüzde 90’ı Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik oldu. Almanya, İtalya ve Hollanda, bölgenin en büyük ticaret ortakları arasında yer aldı. Antalya Serbest Bölgesi, toplam 86 firmayla 8 bin 422 kişiye istihdam sağlayarak Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunmaya devam ediyor.
YAT İMALATINDA MALİYETLER VE DÜŞÜK KUR BASKISI
Yat üreticileri, artan maliyetler ve düşük döviz kuru nedeniyle fiyatlandırmada zorlandıklarını dile getiriyor. Antalya Serbest Bölge İşleticisi A.Ş. (ABAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, özellikle 60 metre üzerindeki yatların uzun üretim sürelerinin firmaları zorladığını belirtti. Ancak bakım ve onarım faaliyetlerinin Antalya’nın bölgesel bir merkez olarak güçlü kalmasını sağladığını ifade etti.
Gürses, “Her yıl üretilen yatların ortalama boyu artıyor, bu da sektör için olumlu bir gelişme. Daha büyük tekneler, daha fazla katma değer sağlıyor. Altyapı yatırımlarımız sayesinde yat bakım ve onarım hizmetlerinde büyüme görüyoruz. Ancak alan yetersizliği gibi sorunları çözersek, Türkiye ekonomisine çok daha büyük katkılar sunabiliriz” dedi.
ZORLUKLARA RAĞMEN BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
Genel ekonomik sıkıntılara rağmen Antalya Serbest Bölgesi, ticaret hacmini büyütmeyi sürdürüyor. Ancak özellikle yat imalatında artan maliyetler ve altyapı kısıtlamaları bölgenin karşılaştığı önemli zorluklar arasında. Bölgedeki firmalar, üretim kapasitesini genişleterek ve altyapı yatırımlarına odaklanarak uluslararası pazardaki rekabet gücünü korumayı hedefliyor. -İHA