Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depozitolu ambalaj sistemini yaygınlaştırmak amacıyla "Mobil DOA" uygulamasını hayata geçirdi. Yeni sistem sayesinde depozito iade makinesi bulunmayan bakkal, market ve büfeler de manuel iade noktası olarak hizmet verecek. Vatandaşlar iade ettikleri her ambalaj için 1 TL, sisteme dahil olan esnaf ise teslim aldığı her ambalaj için 50 kuruş teşvik alacak.
Depozito Sistemi Esnafa Yayılıyor
Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sistemi kapsamında geliştirilen Mobil DOA uygulamasıyla, depozito iade makinesi olmayan işletmeler de sisteme dahil edilecek.
Depozito Bilgi Yönetim Sistemi'ne (DBYS) kayıt yaptıran işletmelere ücretsiz verilecek Mobil DOA cihazı sayesinde barkod doğrulama, kayıt ve veri aktarımı tek merkezden gerçekleştirilecek.
İade İşlemi Cep Telefonuyla Yapılacak
Vatandaşlar, Mobil DOA cihazındaki karekodu cep telefonlarıyla okutarak iade işlemini başlatacak. Ardından DOA logolu pet şişe, cam şişe ve metal içecek kutularının barkodları okutularak sisteme kaydedilecek.
Doğrulanan her ambalaj için belirlenen 1 TL depozito bedeli, vatandaşın DOA Cüzdan hesabına anında aktarılacak.
Esnafa Her Ambalaj İçin 50 Kuruş
Mobil DOA sistemiyle bakkal, market ve büfeler herhangi bir makine yatırımı yapmadan depozito sistemine katılabilecek.
İşletmeler, vatandaşlardan teslim aldıkları ambalajları yetkilendirilmiş saha operatörlerine teslim edecek. Teslim edilen her ambalaj için işletmelere 50 kuruş teşvik ödemesi yapılacak.
Geri Dönüşüme Katkı Sağlayacak
Yeni uygulamayla vatandaşların daha fazla iade noktasına ulaşması, esnafın ek gelir elde etmesi ve geri dönüşüm oranlarının artırılması hedefleniyor.
Ümraniye'de uygulamayı kullanan işletme sahibi Ercan İnci, Mobil DOA cihazıyla işlemlerin hızlı şekilde gerçekleştirilebildiğini belirterek, barkodu sağlam olan pet, cam ve metal ambalajların kolaylıkla sisteme dahil edildiğini söyledi.
Türkiye Çevre Ajansı Çevre Mühendisi Aybike Mısır da Mobil DOA cihazlarının özellikle depozito iade makinesi bulunmayan bölgelerde vatandaşların sisteme erişimini kolaylaştıracağını belirterek, uygulamanın ülke genelinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti.





