Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), vergi dairelerine olan borçların 72 aya kadar taksitlendirilmesine imkan tanıyan düzenlemede başvuru süresinin 31 Ağustos 2026 Pazartesi günü sona ereceğini duyurdu. Düzenleme, Antalya genelindeki mükelleflerin yanı sıra Alanya’daki vatandaş ve işletmeleri de yakından ilgilendiriyor.

Antalya ve Alanya’da Başvurular Sürüyor

Vergi dairelerince takip edilen ve 5 Haziran 2026 itibarıyla vadesi geldiği halde 16 Haziran 2026'ya kadar ödenmeyen kamu alacakları için tecil ve taksitlendirme başvurularında son haftaya girildi.

Antalya ve Alanya’da vergi borcu bulunan mükelleflerin de yararlanabileceği düzenleme kapsamında borçlar belirlenen şartlara göre taksitlendirilebilecek.

Taksitlendirmelerde uygulanacak tecil faizi yıllık yüzde 29 olarak belirlendi.

Hangi Borçlar Kapsamda?

Düzenleme kapsamında yer alan başlıca borçlar şöyle:

Gelir vergisi
Kurumlar vergisi
Katma Değer Vergisi (KDV)
Harçlar
Trafik para cezaları
Ecrimisil
Adli para cezaları
Öğrenim kredisi borçları

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ise düzenleme kapsamında bulunmuyor. Bunun yanında 2026 yılı geçici vergileri, bunlara bağlı vergi ziyaı cezaları, gecikme zamları ve söz konusu vergilere ait damga vergileri de tecil kapsamı dışında tutuluyor.

KDV Borcuna 12 Ay Sınırı

Taksit süresi borcun türüne göre değişiyor. KDV borçları en fazla 12 aya, KDV dışındaki borçlar ise 72 aya kadar taksitlendirilebiliyor.

Teminat konusunda da borç miktarına göre farklı uygulama bulunuyor. Toplam borcu 10 milyon lirayı aşmayan mükelleflerden teminat istenmiyor.

10 milyon liranın üzerindeki borçlarda ise yalnızca bu tutarı aşan kısmın yarısı kadar teminat gösterilmesi gerekiyor.

Başvurular İnternetten Yapılabiliyor

Antalya ve Alanya’daki mükelleflerin başvuru için vergi dairesine gitmesi gerekmiyor. Başvurular elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.

Başvurular;

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi,
Dijital Vergi Dairesi,
e-Devlet

üzerinden yapılabiliyor.

Başvurular için son tarih 31 Ağustos 2026 Pazartesi.

İlk Taksit Eylül Ayında

Taksitlendirme başvurusu kabul edilen borçlarda ilk taksidin 30 Eylül 2026'ya kadar ödenmesi gerekiyor. Sonraki taksitler ise aylık olarak yatırılacak.

Bir takvim yılı içerisinde en fazla iki taksidin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi, düzenleme kapsamında ihlal olarak değerlendirilmiyor. Daha fazla ödeme aksatılması halinde ise tecil hakkı kaybedilebilecek.

Antalya ve Alanya’da vergi borcu bulunan mükelleflerin, başvuru süresinin sona ermesine kısa süre kala taksitlendirme şartlarını ve kendi borç durumlarını kontrol etmeleri gerekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi