Tabiatı Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, 22 Mart Dünya Su Günü öncesinde su kaynaklarının korunması ve su yönetimi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Dünyada temiz suya erişimi olmayan insan sayısının 3,8 milyara ulaştığını belirten Kesici, su sağlığı krizinin giderek derinleştiğine dikkat çekti.
SU KRİZİNİ TETİKLİYOR
Dünya üzerindeki toplam suyun %70'ini okyanuslar ve denizler oluştururken, tatlı su kaynakları bu oranın sadece %3'ünü temsil ediyor. Bu tatlı suyun da büyük bir kısmı buzullarda donmuş halde bulunuyor. Erişilebilir tatlı su miktarının, dünyadaki toplam suyun %1'inden bile az olduğunu vurgulayan Kesici, bu durumun su krizini tetikleyen en önemli faktörlerden biri olduğunu ifade etti.
Su kaynaklarının aşırı kullanımı, tarımsal sulama, sanayi ve evsel kullanım gibi nedenlerle giderek artıyor. Kesici, tarımsal üretimde su kullanımının %70-80 oranlarına kadar çıktığını, diğer kullanım alanlarının ise sanayi ve evsel tüketim olduğunu belirtti.
Dünya genelinde 50'den fazla ülkede, her 5 kişiden 1'inin su kıtlığı yaşadığını dile getiren Kesici, su kaynaklarının yetersizliğinin sadece insanları değil, diğer canlı türlerini de olumsuz etkilediğini vurguladı. Su azlığı ve kirliliği nedeniyle biyolojik çeşitliliğin giderek azaldığına dikkat çekti.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLİYOR
İklim değişikliğinin de su kaynakları üzerinde önemli etkileri olduğunu belirten Kesici, yer altı sularının derinlere çekilmesi, obruk sayılarının artması, yağışların ve kar örtüsünün azalması gibi durumların iklim değişikliğinin sonuçları olduğunu söyledi.
Su krizinin önlenmesi için suyun adaletli dağıtımı, önceliklerin doğru belirlenmesi ve bilimsel önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Kesici, su yönetimi konusunda yetkili kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliğine de dikkat çekti. Bu sorunun çözümü için Su Kanunu'nun bir an önce çıkarılması gerektiğini belirtti.
Kesici, suyun sanal tüketimine de dikkat çekerek, 1 litrelik şişelenmiş suyun üretiminde yaklaşık 17 litre su tüketildiğini, bu suyun büyük bir kısmının plastik ham madde üretimi, işlenme ve enerji için harcandığını söyledi. Ayrıca, 1 tişört için 2 bin 720 litre su tüketildiğini de örnek olarak verdi.
Son olarak, Kesici, İklim Yasası'nın ticari amaçlardan ziyade doğayı ve geleceği koruma amacıyla çıkarılması gerektiğini vurguladı. -Haber Merkezi