Bölgede, Kumluca’nın Belen ve Adrasan mahallelerinde "Amin" adıyla bilinen bu gelenek, Ortaköy’de ise şeker dağıtımı şeklinde yaşatılmaya devam ediyor. Bayram namazını kılan mahalle halkı, cami bahçesinde bir araya gelerek topluca bayramlaşıyor. Ardından, mahalledeki seyyar marketlerden alınan şekerler kilime dökülüyor.

Çocuklar, halka halinde toplanarak Cami İmam Hatibi Bekir Ceylan’ın duasına hep birlikte “Amin” diyerek eşlik ediyor. Duanın ardından, gençler şekerleri ölçülü bir şekilde çocuklara dağıtarak her birine eşit pay verilmesini sağlıyor.

ASIRLIK GELENEĞİN KÖKENİ 

Mahalle sakinlerine göre bu geleneğin geçmişi yaklaşık 150 yıl öncesine dayanıyor. Eski bayramlardan hatıralarını paylaşan Kemal Dalmaz, “Eskiden bugünkü gibi renk renk şekerler yoktu. İçi leblebili şekerler ve akide şekerleri olurdu. Zaten adı üstünde, bu bayram ‘Şeker Bayramı’,” diyerek geçmişte bayram tatlarının farklı olduğunu hatırlatıyor.

Ortaköy’de 20 yıl görev yapan eski imam İsmail Orhantekin ise bu kültürel mirasın önemine dikkat çekerek şunları söylüyor:
“Büyüklerimiz bu geleneğin yaklaşık 150 yıldır sürdüğünü anlatırdı. Görev sürem boyunca ben de bu güzel adeti yaşattım. Mahalle halkımızın ve din görevlilerimizin desteğiyle bu güzel geleneğin nesiller boyu devam edeceğine inanıyorum.”

Her yıl coşkuyla devam eden bu gelenek, Ortaköy Mahallesi’nde bayramın sadece tatlı bir ikram değil, aynı zamanda dayanışmanın ve paylaşmanın simgesi haline gelmesini sağlıyor. -İHA 

Kaynak: İHA