Son yıllarda yaz aylarında yoğun tekne trafiği yaşanan Kumluca ilçesine bağlı Adrasan Mahallesi’nde, atık suların denize karışmasını önlemek amacıyla geçmişte teknelerden toplanan atık sular kıyıdaki depolarda biriktirilerek vidanjörlerle Kumluca Atık Su Arıtma Tesisi’ne taşınıyordu. Ancak tekne turizminin artışıyla birlikte mevcut sistemin yetersiz kalması üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi, kalıcı bir çözüm geliştirme kararı aldı. Bu kapsamda ASAT ekipleri, bölgede yeni bir Membran Biyoreaktör (MBR) tipi paket arıtma tesisi kuruyor.
400 TON KAPASİTELİ ARITRMA TESİSİ GELİYOR
Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü tarafından Adrasan’da inşa edilen arıtma tesisi, günlük 400 tonluk kapasiteye sahip olacak. ASAT Atık Su Arıtma Dairesi Başkanı Murat Mert Otuzaltı, projenin en büyük amacının, yaz sezonunda artan turistik faaliyetler nedeniyle fosseptiklerde biriken atık suların arıtılarak çevresel etkilerin minimize edilmesi olduğunu belirtti.
DERİN DENİZ DEŞARJ SİSTEMİ İLE ÇEVRE DOSTU ÇÖZÜM
Murat Otuzaltı’nın verdiği bilgilere göre, proje kapsamında 2 bin 400 metre uzunluğunda bir derin deniz deşarj sistemi de kuruluyor. Bu sistemin 800 metresi karada, bin 600 metresi ise deniz altında olacak şekilde planlandı. Adrasan koyunun kapalı yapısı nedeniyle atık suyun 33 metre derinliğe ve koyun dışına yönlendirilmesi hedefleniyor. Ayrıca bu sistem, ilerleyen yıllarda bölgede inşa edilecek daha büyük bir arıtma tesisine de hizmet verebilecek şekilde tasarlandı.
100 MİLYON TL'LİK BÜYÜK YATIRIM
Projenin toplam maliyetinin yaklaşık 100 milyon TL’ye ulaşacağı öngörülüyor. ASAT Atık Su Arıtma Dairesi Başkanı Otuzaltı, yapılan yatırımlarla bölgedeki atık su yönetiminin daha modern hale getirilerek turizmin sürdürülebilirliğinin sağlanacağını vurguladı. Antalya’nın Türkiye’de en fazla mavi bayrağa sahip bölge olduğuna dikkat çeken Otuzaltı, kentteki toplam 233 mavi bayrağın korunması için çevre dostu projelerin büyük önem taşıdığını belirtti. -İHA