Türkiye'deki sıfır atık girişimlerine destek vermek amacıyla 2017'de temelleri atılan turuncu bayrak uygulaması, 2019 yılından itibaren Gıda Kaybını Önleme ve Farkındalık Platformu tarafından belirlenen 85 kriteri yerine getiren otellere verilmektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Turist Rehberleri Birliği gibi birçok önemli kurum ve kuruluşun desteğini alan turuncu bayrak, şu anda 85 turistik tesiste uygulanmaktadır.

Gıdanın üretiminden işlenmesine, saklanmasından satışına ve tüketilmesine kadar olan tüm süreçleri kapsayan turuncu bayrak uygulaması ile gıda kaybının önüne geçilmesi ve toplumda bu konuda bilinç oluşturulması amaçlanmaktadır.


BAŞARILI SONUÇLA TAMAMLANDI

Gıda Kaybını Önleme ve Farkındalık Programı Yöneticisi Akgün, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, geçen seneyi başarılı sonuçlarla tamamladıklarını ve 2025 sezonu için yılın başından itibaren çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Turuncu bayrağın bulunduğu turistik tesislerin 2024 yılına ait raporlarını incelediklerini ve 2025 yılı için yeni hedefler belirlediklerini aktaran Akgün, şu bilgileri verdi:

"Belirlenen standartları uygulayan tesislerde yıllık ortalama %17 oranında gıda kaybını engelliyoruz. 2024 yılında gıda kaybını %40'a yakın oranda azaltan tesislerimiz oldu. 2025 yılındaki amacımız bu oranı daha da yükseltmek. Asıl hedefimiz %70 seviyesine ulaşabilmek, bunun için zamana ihtiyacımız var. %40'lık oran da aslında oldukça iyi bir sonuç. İşletmeler uyum sağladığında olumlu neticeler alıyoruz. Hem işletmenin ekonomik durumu hem de ulusal kaynakların korunması açısından faydalı bir uygulama."

Gerçekleştirdikleri etkinliklerle turuncu bayrağın bilinirliğinin arttığını belirten Akgün, hem çalışanlarda hem de misafirlerde bu konuda bir duyarlılık oluştuğunu söyledi. Akgün, özellikle genç misafirlerde geri dönüşüm konusunda daha hızlı sonuç alabildiklerini kaydetti.

Turuncu bayrak sayesinde gıda kaybını %40 oranında düşüren Antalya'daki Kundu Turizm Merkezi'nde yer alan bir otelin Kalite Müdürü Hasan Çetin ise öncelikle gıda kaybı konusunda farkındalık çalışmalarıyla işe başladıklarını ifade etti.

Eğitim faaliyetlerine önce çalışanları dahil ettiklerini, ardından misafirleri de sürece dahil ettiklerini vurgulayan Çetin, otel bünyesindeki eğlenceli aktiviteler aracılığıyla misafirlerde sıfır atık bilinci oluşturduklarını dile getirdi.

Otelin girişinden mutfağına, havuz kenarlarından odalara kadar gıda kaybını önlemenin önemini belirten küçük notlar bıraktıklarını söyleyen Çetin, "Atık üretimi neredeyse yok denecek kadar azaldı. Genel olarak ise %40 oranına ulaşıldı. Yaptığımız çalışmaları günlük olarak raporlayıp takip ediyoruz." şeklinde konuştu.


KURUTMA YÖNTEMİ YAYGINLAŞTI

Aynı otelin mutfak şefi Halil Gökmenoğlu da geleneksel Anadolu mutfağında kullanılan kurutma yöntemini yaygınlaştırdıklarını belirtti.

Sebze kabuklarını kurutarak farklı şekillerde yemeklerde kullandıklarını ifade eden Gökmenoğlu, salatalık, soğan, patlıcan, portakal gibi sebze ve meyvelerin kabuklarını baharat, reçel ve cips yapımında değerlendirdiklerini söyledi.

Bu uygulama sayesinde atık miktarını neredeyse sıfıra indirdiklerini belirten Gökmenoğlu, "Yeni bir şey icat etmedik. Atalarımızın kullandığı yöntemi, otellerimizde modern teknolojiyi kullanarak uyguladık." dedi.

Antalya'da turuncu bayrağın bulunduğu bir başka otelin Grup Yönetim Sistemleri ve Kalite Müdürü Selin Akbaş Pala ise geçen yıl gıda kaybını önleme konusunda yaklaşık %30'luk bir başarı elde ettiklerini kaydetti.

Çalışanların ve oteli tercih eden misafirlerin de turuncu bayrak kriterlerine alıştığını aktaran Pala, sözlerine şöyle devam etti:

"Öncelikle tüm personelimizle sürdürülebilirlik ve gıda kaybını önleme konularında bilgi paylaşımında bulunduk. Birebir görüşmeler yaptık ve uygulamayı hayata geçirdik. Misafirlerimize de bu programı anlatıyor, gıda kaybını engellemek için neler yaptığımızı aktarıyoruz. Tabaklarını bitirdiklerinde onlara küçük jestler yapıyoruz. Bu şekilde farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. 2024 yılında 2023'e göre daha az atık ürettik. 2025 yılındaki hedefimiz çok daha düşük olacak."

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ise gıda kaybının dünyadaki en önemli sorunlardan biri olduğunu vurguladı.

Nüfusun sürekli arttığı ve tarım alanlarının azaldığına dikkat çeken Artık, insanların tüketim alışkanlıklarında daha dikkatli olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi