Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve yedi kişi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan planın iptali için dava açtı. Antalya 5'inci İdare Mahkemesi, davayı reddetti. Mimarlar Odası ve davacılar, ret kararına karşı Konya Bölge İdare Mahkemesi 2'nci Dava Dairesi'ne başvurdu.
Başvuruda, planın bölgenin doğal yapısını bozacağı ve özel koruma statüsünü zedeleyeceği vurgulandı. Konya Bölge İdare Mahkemesi, planı iptal etti.
DENGE BOZUCU NİTELİKTE
Planın şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine ve kamu yararına uygun olmaması. Özel statülü koruma alanlarının koruma-kullanma dengesini bozucu nitelikte olması. Bölgenin doğal yapısına zarar verecek yapılaşmaya yol açması. Bölgede yapılaşmaya yol açacağı, kara yolu yapımıyla bölgenin tabii ve özel statülü fiziki yapısının ve doğal bitki örtüsünün bozulacağı. Sit alanlarını tahrip edeceği ve yapılacak eko-turizm alanındaki turizm tesislerine yönelik imalatların çevreyle uyum içermemesi. Yapılaşma dolayısıyla yol/ulaşım, pis su- temiz su, elektrik ve benzeri altyapı hizmetlerinin, bunların iletimi ve taşınması maksadıyla gerçekleştirilecek inşai faaliyetlerin doğal topoğrafyayı tahrip edeceği.
DEĞERLERİ TAHRİP EDEBİLİR
Mimarlar Odası Antalya Şubesi, kararı "Yine haklı çıktık" şeklinde değerlendirdi. Planın, bölgenin doğal ve kültürel değerlerini tahrip edeceği vurgulandı. Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, plan ile bölgede çok sayıda villa ve benzeri turizm tesisi gibi yapıların amaçlandığını belirterek, “Çivi dahi çakılamaz bu bölgelerin eko turizm tesisleri adı altında yapılaşmaya açılmasının önüne geçildi” dedi. -Haber Merkezi