Antalya, coğrafi yapısı gereği farklı bölgelerde değişken deprem riskleri taşıyor. Şehrin doğusunda yer alan Alanya, Gazipaşa, Akseki, Gündoğmuş ve İbradı ilçeleri Türkiye genelinde deprem tehlikesinin en düşük olduğu bölgeler arasında gösterilirken, batı kesiminde durum tam tersi bir tablo çiziyor. Kaş, Demre ve Finike gibi ilçeler, deprem riskinin daha yüksek olduğu bölgeler arasında yer alıyor.

ETKİSİ DAHA DÜŞÜK OLABİLİR

Antalya Ekspress'te yer alan habere göre, Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Dipova, depremlerin yeryüzüne etkisini ifade eden "ivme" kavramına dikkat çekerek, geçmişte Antalya için bu değerin 0.35 olarak belirlendiğini ancak son çalışmalarla 0.26'ya düştüğünü ifade etti. Dipova, bu bulguların, olası bir depremin Antalya üzerindeki etkisinin önceki tahminlere göre daha düşük olabileceğini gösterdiğini belirtti.

2. DERECE DEPREM BÖLGESİ

Antalya’nın geçmişte en düşük risk seviyesini temsil eden 4. derece deprem bölgesi olarak sınıflandırıldığını hatırlatan Dipova, yapılan yeni haritalandırmaların kentin 2. derece deprem bölgesinde yer aldığını ortaya koyduğunu söyledi. Ancak bu değişimin geniş çapta duyulmadığını vurgulayarak, "Genellikle kötü haberler daha çok dikkat çekiyor, oysa yapılan araştırmalarla Antalya'nın deprem riskine dair daha net bilgilere ulaşıldı" dedi.

ÇOK DAHA GÜÇLÜ HİSSEDİYOR

Antalya'nın batısındaki Finike ve Demre ilçelerinin yüksek deprem riski taşıdığını belirten Dipova, bu bölgelerin, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerine benzer derecede tehlike arz ettiğini söyledi. Antalya genelinde deprem ivmesi 0.26 iken, Finike’de bu değerin 0.42'ye kadar çıktığını ifade eden uzman, genç ve alüvyon zeminlerde sarsıntının çok daha güçlü hissedildiğini vurguladı. Dipova, "Kaya zeminlerde hissedilen ivme, gevşek zeminlerde yaklaşık 2.5 katına çıkabiliyor. Finike’nin alüvyon yapısı nedeniyle burası yalnızca Antalya’nın değil, Türkiye’nin en riskli bölgelerinden biri olarak değerlendirilebilir" diye konuştu.

BİLİMSEL OLARAK KESİNLEŞMEDİ

Batı Antalya’daki deprem riskini artıran unsurlardan biri de bölgede diri fay hattı olup olmadığı konusundaki belirsizlik. Demre bölgesinde aktif bir fay hattının bulunduğu öne sürülse de bu durum bilimsel olarak kesinleşmiş değil. Prof. Dr. Nihat Dipova, diri fayların karada yer alıp doğrudan deprem üretebilen faylar olduğunu hatırlatarak, "Demre'de diri bir fay olduğu düşünülüyor ancak bu henüz kesinleşmiş bir bilgi değil. Bilim insanlarının büyük bölümü bu görüşü paylaşıyor, ancak konu üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Antalya’nın batısındaki ilçelerin deprem riski açısından dikkatle ele alınması gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle Finike ve Demre’de yapılaşma konusunda daha bilinçli adımlar atılması gerektiğini vurguluyor.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi