Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan Beydağları Sahil Milli Parkı, baharın gelişiyle birlikte nadir bir güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Bu bölgeye özgü olan Kemer orkidesi, çiçek açmaya başladı. Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz, bu endemik türün korunmasının önemine dikkat çekerek, izinsiz koparılmasının ciddi yasal sonuçları olduğunu vurguladı.
İNTERNET SİTELERİNDE SATIŞA KONULDU
Kemer orkidesi, dünyada sadece Kemer'de yetişen bir türdür. Bu nedenle, hem yerel halk hem de turistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Ancak, bu nadir bitki türü, kaçak toplama ve biyokaçakçılık gibi tehditlerle karşı karşıyadır. Prof. Dr. Deniz, Kemer orkidesi yumrularının yurt dışındaki bazı internet sitelerinde satışa sunulduğunu belirterek, biyokaçakçılığın ciddi bir sorun olduğunu vurguladı.
DUYARLI OLMAYA DAVET EDİLDİ
Türkiye'nin bitki çeşitliliği açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Deniz, endemik bitki türlerinin korunmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. İzinsiz bitki toplamanın, sadece ticari amaçla değil, iyi niyetle dahi yapılsa büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Deniz, bu tür eylemlerin yüksek para cezalarıyla cezalandırıldığını söyledi. Kemer orkidesini koparmanın cezasının 557 bin 212 TL olduğunu belirten Prof. Dr. Deniz, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.
OPERASYONLAR YAPILIYOR
Prof. Dr. Deniz, vatandaşların kaçak bitki toplayanları gördüklerinde jandarmaya veya kolluk kuvvetlerine haber vermelerini istedi. Ayrıca internet üzerinden endemik bitki satışlarının yapıldığını belirten Prof. Dr. Deniz, gümrüklerde bu tarz kaçakçılıkların önlenmesi adına operasyonlar yapıldığınıda belirtti.
Biyokaçakçılığın sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada büyük bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Deniz, bu konuda farkındalık yaratmanın önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Deniz, Türkiye'nin biyolojik zenginliğinin korunmasının, gelecek nesiller için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Bugün biz kendi topraklarımızdaki bitkileri koruyamazsak, gelecekte başka ülkelerden, yüksek maliyetlerle bu bitkilerin kullanıldığı ilaç veya tarım ürününü almak zorunda kalırız. Bunun yerine endemik bitkilerimize sahip çıkalım, biz üretelim" ifadelerini kullandı. -Haber Merkezi