Antalya Gündem Gazetesi'nde yer alan habere göre et fiyatlarına ilişkin konuşan Osman Yardımcı, son 7-8 aydır ete ciddi bir zam yapılmadığını ancak diğer temel ihtiyaç ürünlerinde artışın sürdüğünü vurguladı. Yardımcı, “Bir avuç çerez 700-800 TL. Marketlerde serbest olan pek çok ürün, kasapta yasak. Hazır kıyma satışı markette serbest ama bizde yasak. Kasaplara 180 bin TL ceza kesiliyor. Devlet eğer bizi de sübvanse ederse, biz de uygun fiyata et satarız” dedi.

Et tüketimindeki düşüşe de dikkat çeken Yardımcı, “Kişi başı yıllık et tüketimi Türkiye’de sadece 16 kilo. ABD’de bu oran 110, Avrupa’da ise 88 kilogram. Türk halkı et tüketemiyor” şeklinde konuştu. Ayrıca belirsizliğe de dikkat çekerek, “Bir sonraki günü bile kestiremiyoruz” dedi.

'İTHAL ETLE FİYATLAR DÜŞMEZ'

Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi Ata Sönmez ise ithalat politikalarına dair uyarılarda bulundu. Geçmişte ithal edilen etlerin zincir marketlerde düşük fiyatla satıldığını, ancak bunun uzun vadede bağımlılık yarattığını belirten Sönmez, “350 TL’ye mal edilen eti 400 TL’ye satamazsınız. Bu model yerli üreticiyi yok eder. Ülke olarak eti seviyoruz ama satın alamıyoruz” dedi.

Et fiyatlarının kısa sürede ciddi oranda arttığını vurgulayan Sönmez, “Geçtiğimiz ay 400 TL olan kesim fiyatı bugünlerde 500 TL’ye kadar yükseldi. Kurban Bayramı’na kadar müdahale gelmezse fiyatlar daha da artabilir. Şu an zaten düşük olan talep daha da düşer” diye konuştu.

HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ TEHLİKEDE 

Sönmez ayrıca, köylerdeki üretim potansiyeline dikkat çekerek, “Her köy aslında bir işletme. Ama biz köylüyü uzaklaştırdık, yaylalara yazlık evler yaptık. Aile işletmeleri sürdürülebilir tarımın temelidir. Besici kazanç elde ederse hayvan sayısını artırır, zarar ederse hayvancılığı bırakır” dedi. -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi