Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şube Başkanı Serter Kocababa, sahillerin halkın ortak kullanım alanı olduğunu ve bu hakkın engellenemeyeceğini vurguladı. Kocababa, kıyıların tarihten bu yana insanların ortak kullanımına açık alanlar olduğuna dikkat çekti. Geçmişte ticaret için kullanılan kıyıların günümüzde daha çok turizm amacıyla değerlendirildiğini belirten Kocababa, kıyıların herkesin eşit ve serbestçe kullanabileceği yerler olduğuna vurgu yaptı. Kıyıların özel şahıslar tarafından hakın kullanımına kapatılamayacağının da altını çizdi. Kocababa ancak Antalya'da bazı kıyı alanlarında vatandaşların geçişlerinin engellendiği yönünde şikayetler aldıklarını söyledi.

FOTOĞRAFLARLA BELGELEYİN

Vatandaşların bu tür durumlarla karşılaştıklarında nasıl bir yol izlemesi gerektiğini açıklayan Kocababa, "İlk olarak ilçe belediyelerine başvurulmalı. Eğer sonuç alınamazsa, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne veya kaymakamlıklara müracaat edilmelidir. Ancak en kritik adım, bu ihlallerin fotoğrafla belgelenerek ilgili kuruma iletilmesidir" dedi.

Bir vatandaşın sahile gittiğinde "Burada yüzemezsiniz" veya "Eşyalarınızı toplayın" gibi uyarılarla karşılaşması halinde ne yapması gerektiğini de açıklayan Kocababa, "Vatandaş, kıyıların anayasa ve kıyı kanunu kapsamında kamunun malı olduğunu işletmeye hatırlatmalı. Şezlongları kullanmak zorunda değildir fakat kıyının her noktasında bulunma hakkı vardır. İşletme ısrar ederse, durumu belgeleyip yasal şikayet yollarına başvurmalıdır" ifadelerini kullandı. -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi