Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini güncelledi. Yeni açıklanan listede Antalya'dan tereyağı, dana kıyma, kıymalı pide harcı ve bal üreten ya da satışını yapan işletmeler de yer aldı.
Bakanlık listesine Antalya'dan 4 işletme girdi
Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla taklit ve tağşiş yapılan ürünler listesini güncelledi. Son açıklanan listede Türkiye genelinde 28 yeni ürün yer alırken, Antalya'dan da dört işletme kamuoyuyla paylaşıldı.
Yapılan denetimlerde bazı ürünlerde bitkisel yağ, kanatlı eti, sakatat ve taklit veya tağşiş tespit edildi.
Antalya'da hangi işletmeler listede?
Bakanlığın yayımladığı güncel listede Antalya'dan yer alan işletmeler ve tespit edilen uygunsuzluklar şöyle sıralandı:
Anamas Gıda – Abdullah Yılmaz (Anamas Piknik) – Kepez
Ürün: Tereyağı (10 g)
Tespit: Bitkisel yağ tespiti
Çam Etli Pide Salonu – İmdat Bozkır – Muratpaşa
Ürün: Dana etli kıymalı pide harcı
Tespit: Kanatlı eti ve sakatat (taşlık) tespiti
Sefa Et (Cesim Özalp Özel Sağlık Eğitim Dekorasyon İnşaat Turizm Gıda İletişim Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.) – Muratpaşa
Ürün: Dana kıyma
Tespit: Kanatlı eti ve sakatat (taşlık) tespiti
Akar Bal – Gökdağ Karayaka (Pelit) – Döşemealtı
Ürün: Süzme çiçek balı (20 g)
Tespit: Taklit veya tağşiş
Taklit ve tağşiş ne anlama geliyor?
Tarım ve Orman Bakanlığı'na göre taklit veya tağşiş, bir gıdaya aynı değeri taşımayan başka bir maddenin eklenmesi ya da ürünün temel özelliklerini oluşturan bileşenlerin mevzuata aykırı şekilde değiştirilmesi anlamına geliyor.
Örneğin zeytinyağına farklı yağların karıştırılması veya tereyağındaki süt yağı oranının yasal sınırın altına düşürülmesi bu kapsamda değerlendiriliyor.
Denetimler devam ediyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenilirliğini sağlamak amacıyla denetimlerin aralıksız sürdürüldüğünü belirterek, taklit ve tağşiş tespit edilen ürün ve işletmelerin kamuoyuyla paylaşılmaya devam edileceğini bildirdi.
***





