Antalya Ticaret Borsası (ATB), Kurban Bayramı öncesinde "Hayvancılık ve Et Ticareti Sektörel Analiz Toplantısı" düzenledi. ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan başkanlığındaki toplantıya, Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, ANET Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Cengiz, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Asım Karabulut, ATB 5. Meslek Komitesi Başkanı Ufuk İngeç, ATB üyeleri, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile sektör paydaşları katılım sağladı. Toplantıda, Kurban Bayramı öncesi hayvan varlığı, kurban ticaretindeki sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
ATB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cüneyt Doğan, borsa olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da sektörel analiz toplantısı düzenlediklerini ve hayvancılık sektörünün sorun ve taleplerini gündeme getirdiklerini belirtti. Doğan, toplantıda dile getirilen görüş ve taleplerin ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacağını ifade ederek katılımcılara teşekkür etti.
Kurbanlık Varlığında Sıkıntı Yok, Talepte Belirsizlik Var
Antalya Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Asım Karabulut, Antalya'da 175 bin büyükbaş ve 1,5 milyon küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu belirterek, "Kurbanlık hayvan varlığında bir sıkıntımız yok. Yetiştiricilerimiz Kurban Bayramı'na hazırdır," dedi. Karabulut, Kurban Bayramı nedeniyle çevre illerden de hayvan hareketliliği ve ticaretinin söz konusu olduğunu, hayvan hastalıklarıyla ilgili gerekli denetim ve müdahalelerin yapıldığını sözlerine ekledi.
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Türkiye'nin kurbanlık hayvan varlığında sıkıntı olmadığını ancak ekonomik nedenlerle talebin düşük seyredebileceğini dile getirdi. Yardımcı, kesilen hayvanın dini olarak kurban olabilmesi için belirli bir vakit ve ritüelde kesilmesi gerektiğini vurgulayarak, marketlerde satılan kurbanlık etlere tepki gösterdi.
Marketlerdeki 'Kurbanlık' Uygulamasına Sert Eleştiri ve Ticaret Bakanlığı'na Çağrı
Osman Yardımcı, insanların zincir marketlerden "kurban" adı altında kilo ile et aldığını ve kurban sabahı saat 09.00'da etin evlere ulaştığını belirterek, "Bu kadar hayvanı aynı anda kesecek mezbaha yok. Dışarıdan kilo kilo topladıkları etleri kurban diye insanların evine gönderiyorlar. Bu kurban değildir," ifadelerini kullandı.
Kurban Bayramı'nda kesilen her 4 kurbanlıktan 1'inin marketlerden alındığını aktaran Yardımcı, "Burada büyük bir rant var. Kurbanın kellesi yok, derisi yok, ciğeri işkembesi yok. Ticaret Bakanlığı'nı göreve davet ediyoruz. Dinimize göre gününden önce kesilen hayvan kurban değildir. Biz kimsenin ticaretine mani olmuyoruz ama Kurban bizim dini vecibemizdir," diyerek yetkilileri göreve çağırdı.
Kurbanlık Fiyatları ve Belediyelerin Hazırlığı
ATB 5. Meslek Komitesi Üyesi Ata Sönmez, canlı kesim kurbanlık kilogram fiyatının 300 TL'den başladığını ve kesim ile işçilik isteyenler için bu rakamın 350 TL'yi bulabileceğini kaydetti.
ANET Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Cengiz, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kurban satış ve kesim yerleriyle ilgili gerek sağlık gerekse hijyen açısından her türlü önlemi aldığını belirtti. Cengiz, "Halkımızın kurban kesimi aşamalarında oluşabilecek ihtiyaçlarını da gerek zabıtamız gerekse veteriner işlerimiz Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte giderecektir," dedi.
Toplantıya katılan sektör temsilcileri, yem başta olmak üzere yüksek girdi maliyetlerinin hayvancılığı olumsuz etkilediğini ve desteklerin yetersiz olduğunu dile getirdi. Ayrıca, marketlerde satılan kurbanlıkların yetiştiricinin emeğine darbe vurduğunu ifade eden katılımcılar, kurbanlık yerine et almak isteyenlerin Kurban Bayramı'ndan sonra daha ucuza etini alıp dolabına koyabileceğini savundu. -Haber Merkezi