Yangın Güvenliği Yönetmeliği'nin ilgili maddesi gereğince, otel, motel, pansiyon ve misafirhanelerin oda girişleri, koridor geçişleri ve tesisat boşluklarının kapılarının yangına dayanıklı olması zorunluluğu getirilmişti.
Bu doğrultuda yapılan denetimlerde eksiklik tespit edilen bazı işletmelerin faaliyetleri durdurulmaya başlandı. Türkiye'nin en fazla konaklama tesisine sahip şehrinde, denetimlere öncelikle daha küçük ölçekli işletmelerden başlandı.
Büyük otellerin de denetlenmesini isteyen küçük otelciler, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın düzenlediği bilgilendirme toplantısında, yangına dayanıklı kapıların değişimi için daha fazla zaman talep ettiler. Tartışmalı geçen toplantının ardından otelciler önce valilik önünde bir araya geldiler ve burada bir açıklama yaptılar. Ardından da Muratpaşa Kaymakamlığı önünde toplandılar.
İŞLETME İZİNLERİ İPTAL EDİLİYOR
Antalya Turistik Otelciler ve Pansiyoncular Birliği (AKTOB) adına yapılan basın açıklamasında, Antalya Valiliği ve İl Turizm Müdürlüğü'nün kararıyla, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin denetimlere basit konaklama tesislerinden başladığı belirtildi.
Açıklamada, “Denetim ekipleri, İl Müdürlüğü'nden aldıkları listeler doğrultusunda işletmeleri kontrol etmekte ve tespit ettikleri eksiklikleri Valilik, Kaymakamlık ve son olarak ilçe belediyelerine bildirmektedir. Bu bildirimler sonucunda pek çok otelin işletme ruhsatı askıya alınmıştır.
Yıllardır yürürlükte olan yönetmeliğin uygulanma biçimi değiştirilerek, mevcut önlemlerimize ek tedbirler istenmiştir. Önceden bilgimiz olmayan bu ek tedbirlerin, denetim sonrası çok kısa bir sürede tamamlanması neredeyse imkansızdır. Ayrıca, bu ek tedbirlerin tamamlanması için bize gönderilen yazılarda herhangi bir süre de belirtilmemiştir" ifadelerine yer verildi.
BÜYÜK OTEL İŞLETMELERİ KONTROL EDİLMEDİ
Küçük ölçekli işletmelerde oluşabilecek riskin, daha büyük ve yıldızlı otellere kıyasla çok daha düşük olduğu vurgulanan açıklamada, “Risk düzeyi yüksek olan oteller henüz denetlenmemiş ve bu işletmelere zaman tanınmıştır. Halihazırda resmi kurumlardan alınmış işletme ruhsatlarımız ve tesislerimizin itfaiye müdürlüğünden alınmış raporları bulunmaktadır.
Bu raporlar alınırken bizden talep edilen tüm önlemler ve uygulamalar yerine getirilmiş olup, ruhsat alımı sırasında edindiğimiz 'uygun' raporu ilçe belediyeleri ve il turizm müdürlüğüne iletilmiştir. Denetimler küçük işletmelerden başlatılmış ve tespit edilen eksiklikler itfaiye tarafından tutanak altına alınmıştır. Eksiklik olarak belirtilen bazı malzemeler ise ülkemizde belirli firmalar tarafından üretilmekte veya yurt dışından ithal edilmektedir" denildi.
‘EN ÖNEMLİ İSTEĞİMİZ 6 AY SÜRE TANINMASI’
Özellikle oda kapılarının değiştirilmesinin önemli bir inşaat ve tadilat işi gerektirdiğine dikkat çekilen açıklamada, Antalya'da bu işi yapabilecek yeterli sayıda uzman personel bulunmadığı ifade edildi. Yangına dayanıklı kapı değişimi için verilen teslim süreleri ve kapıların temini yaklaşık iki ay sürse bile, montaj aşaması için hiçbir firmanın kesin bir zaman çizelgesi sunamadığı belirtildi. Otelciler şu taleplerini dile getirdiler:
“Bu nedenle, özellikle oda kapılarıyla ilgili olarak, tedarik ve montaj süreleri ile turizm sezonunun bitiş tarihi de göz önünde bulundurulduğunda, sadece kapı konusunda bir eksikliği olan işletmelere basit kusurlu olarak bu eksikliğin giderilmesi için 6 ay süre verilmesi en önemli talebimizdir."
‘KAPI ÜRETEN 4 FİRMADA YOĞUNLUK YAŞANIYOR’
Valilik önünde otelciler adına konuşan Yasin Salim, şehir merkezinde yaklaşık bin adet otel ve pansiyonun bulunduğunu belirterek, “Şu anda belediyeler otellerimizi kapatmaya başladı. Bunun sebebi ise, herkesin üzerine düşeni yaptığı ancak yerine getiremediğimiz tek bir şeyin kalmasıdır: her odaya 30 dakika yangına dayanıklı kapı takılması.
Her otelde en az 40-50 kapı bulunmakta, bazılarında ise bu sayı 200'e kadar çıkmaktadır. Normal bir kapının fiyatı 5 bin 500 - 6 bin lira iken, bu yangına dayanıklı kapıların tanesi 18 bin 500 liradan başlayıp 28 bin liraya kadar yükselmektedir. Ayrıca, talep yoğunluğundan dolayı fiyatlar da artmıştır.
Çünkü Türkiye genelinde bu işi yapan sadece 4 firma bulunmaktadır. Bu firmalara siparişlerimizi verdik ancak teslimat süresi en az 1 aydan başlamaktadır. Yoğunluk nedeniyle bu kadar çok otelin kapısının aynı anda değişmesi mümkün olmadığından 2-3 aylık süreler verilmektedir" dedi.
24 SAAT SÜRE TANINDI
Belediye denetimi sonucunda otelleri kapatma tebligatlarının bugün itibarıyla herkese ulaştığını belirten Salim, “Bize 24 saat süre tanıyorlar ve yarın işletmelerimiz kapanacak. Şimdi bin otelin kapanması demek, en az 5 kişi çalışsa 5 bin çalışanın işsiz kalması demektir.
Bizim kira, elektrik, su ve diğer giderlerimiz bulunmakta ve çalışanlarımızı işten çıkarmak zorunda kalacağız. Bugün 15 bin liradan alsak 50 kapı 750 bin lira yapmaktadır. Altınlarımızı bozdurduk, borç aldık ve kapılar için sıraya girdik. Otellerimizi kapatıyorlar ancak yetkililerden bize süre vermelerini rica ediyoruz. Sadece kapı konusunda eksiği olanlara süre tanınmalı, diğer yangın alarmı ve sistemleriyle ilgili sorunu olanlar hemen kapatılabilir. Sadece yangına dayanıklı kapıları değiştirmemiz için bize ek süre verilmesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu. -Haber Merkezi