ü

Yaklaşık 15 yıl önce yapılan proje ile; koruma altındaki alageyik soyunun salgın hastalık ya da orman yangınlarında yok olmaması için harekete geçilmiş, bu çerçevede Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile bir üniversite arasında yapılan “Alageyiklere Yeni Yaşam Alanları Oluşturma Protokolü” imzalanmıştı. Protokol çerçevesinde alageyiklerin soylarının korunması için bir kısmı Antalya Düzlerçamı bölgesinden Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı’daki Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı'na nakledilmişti. Oldukça zor şartlar altında ve gece karanlığında özel araçlarla gerçekleştirilen nakil sırasında Antalya’dan Aydın’a getirilen bazı alageyikler strese girmişti.

2011 yılının Mart ayından itibaren başlayan ve birkaç ay süren nakiller sonucu alageyikler için Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın vatandaşlara kapalı olan 4 hektarlık bir alan çevrilerek başlatılan alageyiklerin yeni yaşam alanı adaptasyon sürecinin ardından genişletilmiş ve alageyikler doğal yaşam alanına bırakılmıştı. İlk doğumlarını 2012 yılının Temmuz ayında yapan anne alageyikler Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı’na vatan edinince ailelerini genişletmeye devam etti. Geride kalan yaklaşık 12 yıllık süreçte Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda yaşayan alageyiklerin sayısı arttı. Fotokapana takılan görüntülerden elde edilen verilere göre şu an itibariyle görüntülenebilen 74 adet alageyik olduğu belirlendi.

Bölgeye oldukça uyum sağladığı ve rahatları yerinde olduğu gözlemlenen alageyiklerin olgun yaştaki dişilerinin pek çoğunun gebe olduğu öğrenildi. Milli Park’ın çeşitli bölgelerine yerleştirilen 60’a yakın fotokapana yakalanan görüntülerine yansıyan alageyikler Dilek Yarımadası’na renk katıyor.  -İHA

Kaynak: İHA