2021 yılında yürürlüğe giren yasa ile tüm konaklama tesislerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belge alma zorunluluğu getirilmişti. CHP’nin başvurusu üzerine yapılan inceleme sonucunda AYM, bu zorunluluğun anayasaya aykırı olduğuna hükmetti ve konaklama tesislerine ruhsat verme yetkisini yeniden belediyelere devretti.
9 AYLIK BEKLEYİŞ SEKTÖRÜ ENDİŞLENDİRİYOR
AYM’nin iptal kararının hemen yürürlüğe girmemesi ve 9 ay ertelenmesi, otel işletmecilerini zor bir sürece soktu. Turizm sezonunun başlamasına kısa bir süre kala, otelciler ve pansiyon işletmecileri bakanlığın yeni düzenlemeyi hızla tamamlamasını istiyor.
Binlerce Konaklama Tesisi Kapatıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre:
Türkiye’de toplam 25.908 konaklama tesisi bulunuyor.
4.380 otel, ruhsatları iptal edildiği için kapandı.
7.005 tesis Turizm İşletmesi Belgesi ile faaliyetini sürdürüyor.
14.523 tesis ise Basit Konaklama Belgesi ile çalışıyor.
Kararla birlikte kapanan işletmeler umutlanırken, sürecin nasıl ilerleyeceği belirsizliğini koruyor.
Avukat Türkmen: "Bu Süreç İşletmecilere Büyük Külfet Yükleyebilir"
Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Neslihan Çan Türkmen, turizm sezonu öncesinde belirsizliğin giderilmesi gerektiğini vurguladı. Türkmen, hukuki güvenliğin sağlanması adına sürecin hızlandırılması gerektiğini belirterek, işletmecilerin yeniden ruhsat almak için ek yükümlülüklerle karşılaşmaması gerektiğini söyledi.
TURİZM SEKTÖRÜNDEN ÇAĞRI
Antalya Turistik Otelciler ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Alp Özel, sektör temsilcilerinin bu süreçte göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti:
"Biz küçük ve orta ölçekli oteller olarak sürecin içinde olmak istiyoruz. Ancak, yasa hazırlanırken bize danışılmadı. Şimdi tek talebimiz, turizm sezonuna yetişecek şekilde hızlı bir düzenleme yapılmasıdır." -Haber Merkezi