Enstitü Müdürü Serkan Erkan, yaptığı açıklamada, sazan balığı üretimiyle iç bölgelerdeki balık ihtiyacını karşıladıklarını, alabalık ve çupra-levrek üretiminde ise dünya lideri konumunda olduklarını belirtti. Ayrıca, akvaryum balığı üretimiyle de dikkat çeken enstitü, son olarak kaya levreği üzerine yoğunlaştı.

OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Küresel ısınmanın etkileriyle birlikte Akdeniz'in ısınması, balık türlerinin yaşam alanlarını ve üreme koşullarını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, enstitü, sıcaklığa dayanıklı ve hızlı büyüyen balık türlerine yönelmiş durumda. Kaya levreği, bu özelliklerinden dolayı geleceğin önemli balık türlerinden biri olarak görülüyor.

SAZAN YAVRUSU ÜRETİYOR

İç bölgelerdeki balık ihtiyacını karşılamak için milyonlarca sazan yavrusu üretiyor. Avrupa'da alabalık üretiminde lider konumunda. Dünya genelinde çupra ve levrek üretiminde birinci sırada. Türkiye'de akvaryum balığı üretiminin öncüsü. Küresel ısınmaya dayanıklı ve hızlı büyüyen kaya levreği üzerinde çalışmalar yapıyor.

Enstitü, yeni balık türleri üzerindeki araştırmalarını sürdürerek Türkiye'nin su ürünleri çeşitliliğini artırmayı ve sektörün gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. Ayrıca, sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarını destekleyerek deniz ekosisteminin korunmasına da önem veriyor.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi