Antalya’da bir dönem uyuşturucu satıcıları ve madde bağımlılarıyla anılan Zeytinköy olarak bilinen Yeşildere Mahallesi’nde, mobil karakol ve yoğun güvenlik uygulamalarının ardından önemli değişim yaşandı. Son üç aylık verilerde uyuşturucuyla mücadele kapsamında 190 kişi gözaltına alınırken, 79 şüpheli tutuklandı.

Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün Yeşildere ve çevresindeki mahallelerde yürüttüğü çalışmalar kapsamında denetim ve operasyonlar artırıldı. Mahallenin merkezine kurulan mobil karakolun yanı sıra devriye ekipleri, dronlar ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemi’ndeki yüz tanıma teknolojisi de güvenlik uygulamalarında kullanıldı.
Son üç ayda 190 kişi gözaltına alındı
Haziran, temmuz ve ağustos aylarında Yeşildere, Gebizli ve çevresini kapsayan alan denetimlerinde uyuşturucuyla bağlantılı 137 olayda toplam 190 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 139’unun uyuşturucu ticareti kapsamında işlem gördüğü belirtildi.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edilen şüphelilerden 79'u tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Aynı dönemde düzenlenen operasyonlarda 18,80 gram esrar, 64,83 gram eroin, 157,15 gram kokain, 5 bin 847 sentetik ecza, 238 bin 128 kullanımlık sentetik kannabinoid ile 2 bin 86 ecstasy ve 1 kilo 866 gram metamfetamin ele geçirildi.
Mobil karakol sonrası denetimler arttı
Mahalle sakinleri, yaklaşık bir yıl önce kurulan mobil karakolun ardından güvenlik uygulamalarının belirgin şekilde arttığını ifade etti.
15 yıldır Yeşildere Mahallesi'nde yaşadığını belirten Birol Yikrik, geçmişte uyuşturucu kullanan kişilerin metruk ve inşaat halindeki alanları kullandığını anlattı. Yikrik, mahalle sakinlerinin daha önce kendi imkanlarıyla uyuşturucu kullanan ve satan kişileri bölgeden uzaklaştırmaya çalıştığını söyledi.
Mobil karakolun kurulmasının ardından kimlik kontrolleri, üst aramaları ve operasyonların sıklaştığını belirten Yikrik, mahallede daha huzurlu bir yaşam alanı oluştuğunu dile getirdi.
"Artık çocuklarımızı ekmek almaya gönderebiliyoruz"
Mahalledeki değişimin günlük yaşama da yansıdığını belirten Yikrik, çocukların artık daha rahat şekilde okula gidip gelebildiğini söyledi.
Yikrik, "Artık çocuklarımızı ekmek almaya gönderebiliyoruz. Rahatlıkla okullarına gidip gelebiliyorlar. Daha önceden böyle bir şeyin imkanı yoktu. Artık huzurlu bir şekilde yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Mahalle sakini Esra Özdemir de emniyet ekiplerinin özellikle gece saatlerinde yaptığı denetimlerin güvenlik hissini artırdığını belirtti. Özdemir, geçmişte binaların çevresinde ve sokaklarda uyuşturucu kullanan kişilerin bulunduğunu, bugün ise bölgenin çok daha güvenli hale geldiğini söyledi.
Muhtar: Uyuşturucu bitme noktasında
Yeşildere Mahalle Muhtarı Kemal Genbeş de bölgede uyuşturucu kullanımı ve satışının önemli ölçüde azaldığını belirtti.
Metruk yapıların yıkılması, yolların açılması ve polis merkezinin bölgede faaliyet göstermesinin mahalledeki dönüşüme katkı sağladığını ifade eden Genbeş, "Şu an mahallede bence uyuşturucu bitme noktasına geldi yani, sıfır noktalara inmek üzere" dedi.

Genbeş, 24 saat sürdürülen güvenlik uygulamaları sayesinde mahallede huzur ve güven ortamının güçlendiğini söyledi.
Zeytinköy'de güvenlik uygulamaları sürüyor
Antalya Emniyeti'nin Zeytinköy olarak bilinen Yeşildere Mahallesi ve çevresindeki mücadelesinde 24 saat esasına dayalı denetimler devam ediyor. 200'ün üzerinde personelin görev aldığı bölgede operasyonların yanı sıra devriye, kimlik kontrolü ve teknolojik güvenlik sistemlerinden de yararlanılıyor.
Mahalle sakinlerinin aktardığı değişim ve son üç aylık operasyon verileri, bölgede uyuşturucuyla mücadele kapsamında güvenlik çalışmalarının yoğunlaştırıldığını ortaya koyuyor.





